Etkili ve ses getiren pazarlama yöntemleri, düşünüldüğü gibi büyük ölçekli ve köklü firmaların tekelinde değildir! Ticari hayatına yeni başlayan ve satışlarını arttırıp büyümek isteyen küçük firmalar da fark yaratan pazarlama teknikleri kullanabilirler. Geleneksel ve dijital pazarlama stratejilerini birleştiren; müşterilerini anlayan ve kendilerini en doğru şekilde ifade edebilen girişimciler ticari başarılarıyla adlarından söz ettirebilirler.

1.Kısa Mesajlarla Zihinlere Yerleşin

Ticari faaliyetiniz yeni başladıysa ya da henüz büyüme şansı yakalayamadıysanız; işletmenizin akılda kalmasını sağlayan kısa mesajlar oluşturun. Ürün veya hizmetlerinizi anlatan ya da ticari kültürünüzü yansıtan kısa cümlelerle hedef kitlenizi etkilemeye çalışın. Hazırladığınız slogana benzer bu mesajları mail yoluyla ya da sosyal medya yönetimi çalışmalarınız aracılığı ile iletin. Akılda kalan etkili bir mesajla web sitenizin trafiğini arttırabilir ve potansiyel müşterilerinizin işletmenizle ilgili farkındalığını yükseltebilirsiniz.

2.Pazarlama Yöntemlerinizi Çeşitlendirin

Tüm sektörler için kesinlikle işe yarayan “tek” bir pazarlama yöntemi bulunmaz. Bu nedenle hedef kitlenize erişebileceğiniz kanalları dikkatli bir şekilde belirleyin ve farklı pazarlama yöntemleriyle onlara hitap edin. Gerekirse gazeteye reklam verin; gerekirse web tasarım hizmeti alarak web sitenizi mükemmelleştirin. Farklılaşın ve çeşitliliğin avantajlarını yaşayın.

Önerilen İçerik : İçerik Pazarlaması Stratejilerinizi 5 Yöntemle Geliştirin

3.Ticari İşbirlikleri Yapın

Sizin gibi büyümeye çalışan girişimcilerle ortaklık kurabilir, ortak bir pazarlama stratejisi benimseyebilirsiniz. Genellikle küçük işletmeler tarafından tercih edilen bu strateji kapsamında ortak broşür bastırabilir ya da tamamlayıcı hizmetler sunuyorsanız kartvizitinizi iki şirketin reklamını yapacak şekilde düzenleyebilirsiniz.

4.Telefon Açışınızla Ayırt Edilin

İşletmenize telefon açan müşterilerinizi farklı bir şekilde selamlayın. Pozitif birkaç cümle bile duymak, müşterilerinizin sizinle ilgili yargılarını iyileştirecektir. Sıradan bir “Alo” yerine “İyi Günler” seslenişi bile değişiklik yaratır.

5.İşletmenizi Post-it’lerle Renklendirin

İşletmenizde bir pano yer alıyorsa, kısa mesajları barındıran renkli kağıtlarla panonuzu süsleyebilirsiniz. Yazdığınız mesajların hiçbir önemi yoktur, hatta günlük yapmanız gerekenleri bile not edebilirsiniz. Ancak müşterileriniz içeri girdiğinde işletmenizin dinamizmini fark etmelerini sağlamalısınız. Okunabilir kısa mesajlarla onların dikkatini çekebilirsiniz.

6.Alışveriş Yapan Müşterilerinizin Peşini Bırakmayın

Sizden yakın zamanda alışveriş yapan müşterilerinize kendinizi hatırlatın. Sizden alışveriş yapmış oldukları için bir sonraki alışverişlerinde indirim alacaklarını, özel kampanyalardan yararlanabileceklerini ifade eden mailler gönderin. Ürünlerinizden memnun kaldılarsa emin olun en yakın zamanda işletmenize geri döneceklerdir.

Önerilen İçerik : Yeni Müşteri Kazanma Sürecinde İçerik Pazarlamasının Rolü

7.Haber Bültenleri Oluşturun

Potansiyel müşterilerinizi yeni müşteriye dönüştürmek için harcamanız gereken zamanın ve paranın, mevcut müşterilerinize satış yapmaktan altı kat daha fazla olduğunu biliyor musunuz? Tam da bu nedenle, mevcut müşterilerinizin sadakatini kazanmak için çalışmalarınızı sürdürmeli ve haber bültenleri ile onları sıkmadan kendinizi hatırlatmalısınız.

Önerilen İçerik : Sitenizde Neden Blog Bölümü Olmalı?

8.Sektörel Bilginizi Seminerlerde Konuşturun

Sektörünüzle ilgili bilgi birikiminizi diğerleri ile paylaşarak kendi uzmanlığınızı ön plana çıkarabilirsiniz. Az katılımcıyla workshoplar düzenleyebilir ya da sektörünüzün gerektirdiği yöntemlerle hedef kitlenizle bir araya gelebilirsiniz. Bu şekilde satış yapma olasılığınızı da ciddi şekilde arttırabilirsiniz.

9.Takas Etkisi Henüz Bitmedi

Kısıtlı pazarlama bütçesine sahipseniz, sizinle aynı dertten mustarip olan başka bir işletme ile satış ortaklığı kurabilirsiniz. Diğer işletmede sizin ürünleriniz, sizin işletmenizde diğer işletmenin ürünleri satılırsa satış yapma ihtimalinizi arttırabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken, iş birliği yapacağınız firmanın birinci dereceden rakibiniz olmamasıdır.

10.Maillerinizde Broşürlerinizi de Paylaşın

Müşterilerinizin mail adreslerini topluyor ve dönemsel olarak kendinizi hatırlatmak amacıyla e-mail pazarlamasına başvuruyorsanız; kurumsal kimliğinizin bir parçası olan kartvizit, katalog ve broşür çalışmalarınızı da maillerinize ekleyebilirsiniz. Böylece kendilerine ürün veya hizmetlerinizi hatırlatmış ve satış yapma olasılığınızı arttırmış olursunuz.

Önerilen İçerik : Etkili E-Mail Hazırlama Rehberi