E-mail pazarlamanın devrinin sona erdiği düşünenlerin sayısı artsa da uzmanlar firmaları gerçeğin göründüğü gibi olmadığı konusunda uyarıyor. E-mail pazarlamanın etkisinin azalmadığını savunan uzmanlar, dijital pazarlama yöntemlerinin etkisini arttırmak isteyenlerin e-mail hazırlarken kurallara uyduğu takdirde başarılarını katlayacaklarını öne sürüyor.
E-mail pazarlama yöntemlerine başvuran firmaların e-mail hazırlarken özensiz davranmaları, e-maillerinin sıradanlığı ve müşteri deneyimini iyileştirmeye yönelik çabaların yetersizliği gönderilen e-maillerin etkisini azaltıyor. Ancak hedef kitlesinin ihtiyaçlarını öngören, onlara kişiselleştirilmiş e-mailler hazırlayan ve özgün içerikleri ile fark yaratan firmalar istisna olmayı başararak bu pazarlama stratejisinin ekmeğini yemeğe devam ediyor.
E-mail pazarlama diğer tüm pazarlama yöntemlerine göre daha düşük maliyetlidir. Üstelik doğru kurgulanan stratejilerle devreye sokulduğunda diğer tüm dijital pazarlama yöntemleriyle yarışabilecek denli de etkilidir. Tek sorun geçmiş dönemde bu yöntemin suiistimal edilmesi nedeniyle tüketicilerin birçoğunun bu maillere karşı önyargılı davranmasıdır. Neyse ki bu yöntemi benimseyen ve başarılı olmak adına doğru taktikler izleyen firmalar bu önyargıları yıkabilecek güce sahiptir. “Nasıl?” sorusunun yanıtlarına zaman kaybetmeden geçiyoruz.
Okunmadan Çöp Kutusuna Taşınan Mailler Hazırlamaktan Vazgeçin
E-mail pazarlamasının faydalarını görmek istiyorsanız mail yolladığınızda müşterilerinizin gelen iletileri görüntülemeden silmesini engellemenin yolunu bulmalısınız. Diğer bir deyişle kendilerine okumaya değer iletiler yolladığınız izlenimini yaratmalısınız. Onlara fayda sağlamayan mailler atarsanız ilerleyen zamanlarda bu izlenimi yaratamayacağınız için bu pazarlama yöntemine geçiş yaptığınız ilk andan itibaren e-mail kalitenize dikkat etmelisiniz.
1.E-mailleri Kişilere Yolların, Gruplara Değil
Firmaların e-mail hazırlarken hedef kitlelerinin gereksinimlerini, önceliklerini ve nelerden haberdar olmak istediklerini hesaba katmaları gerekir. Maillerde firmaların vermek istediği mesajlarla birlikte müşterilerin almak istediği haberler de bulunmalıdır. Sadece markayı hatırlatmak için hazırlanan e-mailler müşterilerden olumlu geri dönüş alınması için yeterli değildir. Müşteriler aldıkları e-mailleri okuduklarında kendilerini özel hissetmek isterler ve firmaların bu inceliği göstermeleri gerekir. Hiç ilgi duymadıkları bir alanda e-mail alan müşterilerin markaya karşı sadakat göstermesini beklemek yersiz bir çaba olacaktır.
2.Mailleri Güncelleyin
Kişiselleştirilmiş mail hazırladınız ve müşterilerinizin ilgisini çekmeye başladınız; şimdi sıra ikinci aşamaya geldi. Yolladığınız maillerin bir kere okunmuş ve olumlu geri dönüş almış olması tüm kampanyanızın başarılı olduğu anlamına gelmez. Maillerinizi fayda sağlayan yeni içeriklerle desteklemeli ve her bir mailinizde güncellemelere yer vermelisiniz. Sadece bir reklam göndermek yerine mailleri faydalı bilgilerle donatmalı ve müşterilerinizi sizden gelen mailleri açmaya alıştırmalısınız.
3.E-Maillerle Özel Teklifler Gönderin
E-maillerinizi zaman zaman sadece müşterilerinize özel teklifler göndermek için kullanabilirsiniz. Onlara indirim imkanları sunabilir, firmanızdan alışveriş yapma dürtülerini tetikleyebilir ve böylece satışlarınızı arttırmak için bir adım atabilirsiniz. Müşterilerinizin geri dönüş yapabileceği mailler hazırlayarak kendileriyle etkileşime geçebilir, sizlerle diyalog kurmalarını kolaylaştırarak ise firmanıza duyulan güven duygusunu da pekiştirebilirsiniz.
4.İsim Listenizi Sürekli Güncelleyin
İnsan hayatındaki her şey gibi mail adresleri de zaman içerisinde değişebilir. Müşterilerinizin maillerini güncellemez ve yeni kişileri e-mail listenize eklemezseniz kısa süre sonra e-mail kampanyalarınızın etkisinin azaldığını fark edebilirsiniz. Zaman kaybetmemek için e-mailleri doğrulamak adına müşterilerinize link gönderebilirsiniz. Ucuz ama etkili bu dijital pazarlama stratejisini hayata geçirerek kapsamlı kampanyalar düzenlemeye başlayabilirsiniz. Müşterilerinizin beklentilerine karşı hassasiyetle yaklaşırsanız “E-mail pazarlama ölmedi.” savlarının doğruluğuna şahit olabilirsiniz.