Hepimiz İnternete dokunuyoruz. Şu an yazmış olduğum makale size bir postacı vasıtası ile ulaşmadığına göre önermemde haklıyım. İnternetten para kazanma fikrinin de doğduğu nokta, az önce doğruluğunu kanıtladığın önerme. Hepimiz İnternete bulaştık, içli dışlıyız. Eskiden internete ulaşmak gibi bir zorluk vardı şimdi internet bildirimler göndermek suretiyle bize ulaşabiliyor. Başta, belki de sadece bir iletişim aracı olarak tasarlanan internet, bu tasarım fikrini aşalı çok oldu. İnsanlar internetten sadece iletişim değil, alışveriş, bir çevre ve sosyalleşme ve kendilerini ifade edebilecekleri alanlar aldılar. Bu sebeple insanlar internet ile beklenenden daha hızlı bir şekilde içli dışlı oldular. Bu kadar insanın olduğu bir yerde bir şekilde ticaretin de olması kaçınılmazdı. Her yeni açılan kapı gibi internet de kendi süper zengin kahramanlarını yarattı. Bu kahramanlardan, servet yapıp kazancı ile vergi rekortmenleri arasına girenler de var, "şu çocuk internetten her ay en az 5.000 kaldırıyormuş" seviyesini atlayamayan da. Bunların arasındaki fark ne? Facebook, Google gibi dev bütçeler tarafından yönetilen internet trafiği arasında bizin cesur genç Türk Girişimcisi de internetten para kazanma hayalleri içerisinde. Bu yazının amacı asla Genç Türk Girişimcimizin hevesini kırmak değil, aksine onu konunun ciddiyeti hakkında bilgilendirerek heyecan ve enerjisini doğru yollara iletebilmesini sağlamaktır. Kim internetten para kazanıyor. Nerden geliyor para? Yazıcıdan mı? Ne kadar kazanıyorlar? Bizler ne kadar kazanmayı ummalıyız? Elimizden geldiğince bu sorulara cevap aramaya başlayalım.

İnternetten Para Kazanma Yöntemleri

Gelelim yönteme... Ne yapmamız lazım? Buradan sonra bahsedeceğimiz yol ve yöntemlerin tamamında internetin nasıl bir araç olarak kullanıldığını inceleyebileceksiniz. Bizzat kendisi sadece GSM operatörleri için bir gelir kapısı olan internet, yaratıcı kullanıldığında, kaliteli bir araç olarak nasıl gelir getiriyor?

E-Ticaret

İnternetten bir şey almak/satmak hakkında türetilmiş bir kelime. Bu kısımda para getiren şey internet değil, bizzat ticaret. Yani beş bin yıllık geçmişi ile, kervanlardan, buharlı gemielerden ve corafi keşiflerden bu yana gelişmekte olan kadim ticaret. Eticaret bünyesinde de aynı şekilde ticaretin sıkıntıları var. Üreticiler, satıcılar ve aracılar dahil olmak üzere her şey aynı. Bir dükkan sahibi olmaktan çok da bir farkı yok. Yine aynı şekilde satışa sunduğunuz ürünler olmalı, bir müşteri portföyünüz olmalı, insanlar sizi görebilsinler diye dükkanınızın yeri iyi olmalı. Dükkan lokasyonu  ile ilgili hassasiyet sanal alemde Google sayfaları arasında geçerli. İlk sayfa istiklal caddesi gibi. Sattığınız ürünün internetteki aranma hacmine göre değişmekle birlikte aylık milyonları bulan ziyaretçiler alabilir internet siteniz. Bu kadar insan asla bir dükkana giremez. Eticarette de müşteri var, müşterinin talepleri ve şikayetleri de var. Ayrıca internetten alışveriş yapan insanların yaş ortalaması henüz ülkemizde çok düşük. Bundan dolayı ki bu pazarın müşterisi önce marka diyor. Markadan kastım meşhur markalar değil. Logo ve Markalandırma çalışmaları yapılmış profesyonel sunuma sahip ürünlerden bahsediyorum. Bu aşamada bir dijital reklam ajansından destek alabilirsiniz. Kısaca özetlemek gerekirse eticaret; gerçek bir ticarettir. İnternetten para kazanmak değil, para kazanmak işi için internetin imkanlarından faydalanmaktır. Gerçek dünyada iyi bir esnaf, başarılı bir tüccar eticarette de başarılı olacaktır. Türkiye'de henüz sadece 14.000 eticaret sitesi varken, başarılı esnaf ve tüccarları internete de davet ediyoruz.

Premium Üyelikler

"Ben önce öyle bir fikir bulurum ve bunu öyle bir internet sitesi haline çeviririm, sonra da yazar ve tanıtımını yaparım ve o kadar beğenilir ki insanlar bu internet sitesine üye olmak için para öderler" diyorsanız biz size başarılar dileyerek diğer yarışmacıya geçiyoruz demektir. Bunu sadece bir internet sitesi olarak düşünmeyin. Web tabanlı bir online oyun, sektörlere göre çeşitli küçük online yazılımlar, çeşitli web araçları sağlayan internet siteleri premium üyelikler satabiliyor. Belki de internetten para kazanma yolları arasında en zoru bu. Gerçekten kaliteli bir hizmet verecek teknik donanıma sahip olmanız gerekmekte.

Reklam Sektörü

İşte işin en yaygın kısmı burası. Türkiye'de sadece 14.000 e ticaret sitesi bulunduğunu söylemiştim. İnternetten reklam vasıtası ile para kazanmaya çalışan insan sayısı muhtemelen 14.000'den fazladır. En başta söylediğimiz gibi insanlar internette. O zaman firmalar da orada olmalı. Kendilerini ve tekliflerini insanlara ulaştırabilmek için her alanı değerlendirdikleri gibi, interneti de denediler ve bu çok tuttu. İnternet yeni bir reklam mecrası yarattı. İnsanların internet ile kurdukları iletişim televizyon ya da sokaktaki billboard ile kurdukları iletişimden çok farklı. İnternet insanlara gün boyu temas edebiliyor fakat TV reklamlarının %98'i zaplanıyor. Bu yeni mecraya özel yeni reklamlar tasarlandı. TV ekranında sıradaki programı izlemek zorunda olan izleyici internette ilgisini cezbeden yere doğru kayabiliyor ve burada dilediği sürece kalabiliyor. O zaman reklamlar da bu yeni özgür ruhlu kullanıcıya yönelik olarak yeniden gözden geçirilmeliydi. Burada içerik pazarlaması denen şey çıktı ortaya. İnsanların internetteki her davranışı kaydediliyor ve birer istatistik tablosuna yerleşiyor. Siz, çeşitli araçlar kullanarak, internette hangi kelime ayda kaç defa aranıyor, nerede bulunan insanlar bunu arıyor gibi verilere erişip, bu veriler ışığında ve Google tarafından bir internet sitesi içerisinde aranan kriterlere uygun olarak içerikler üreterek kullanıcı toplayabilirsiniz. Bu bahsettiğim kadar kolay mı? Tabii ki hayır. İçerikleri çeşitlerine gelir imkanları ile birlikte inceleyelim.

Metin

Bunlar Google Kriterleri göz önüne alınarak üretilmiş makalelerdir. İnternet sitenizin Google aramalarından ya da sosyal medyadan kullanıcı çekmesi sizin gelir kapınız olacaktır. Baştan beri anlatmaya çalıştığım gibi internet bu kısımda da bir araçtır sadece. Ne yazdığınızdan daha önemli olan şey, yazdıklarınızı ne kadar insanın okuduğudur. Google

 bu iki kriteri denkleştirmek için arama motoru algoritmasını sürekli iyileştirmekte ve kaliteli içeriği ayırt etmenin yollarını aramaktadır. Ayda bir milyon insan tarafından ziyaret edilen bir makaleniz varsa, bu makale Google'da ilgili aramalarda birinci ise ve aynı zamanda o kadar eğlenceli ya da faydalı bir içerik ki facebook veya twitter gibi soysal medya platformlarında defalarca paylaşılmışsa o artık paradır. Bir çok firma o içerik ekranında bir reklam olarak görünmek isteyecektir. Bazıları metindeki bazı kelimelerden kendi internet sitelerine link vermenizi isteyecek ya da onlardan bahseden bir içerik yazmanızı isteyeceklerdir. Google ise bu içeriğin görüntülendiği ekranda bulunacak Google reklamlarının tıklanma başı hasılatından size pay verecektir. Çok zevkli ve keyifli görünen kısmın arkasındaki zorluğu bir kere denemeden göremezsiniz. Bir içerik oluşurmak ve SEO uyumlu yapmak.İnsanların İlgilerini çekecek samimiyet ve fayda sağlayan ciddiyet. Google'da öne çıkma ve sosyal medya taraflarına hiç değinmedim bile.

Resim

Resim konusu biraz karmaşık. Bu konuyu ortaya çıkaran ise intagram'dır. Instagram icat edileli beri bir görsel titizlik merkezi oldu. Dış görünüş ile ilgili her alan istagramın alanına girdi. Artık resimlerimizin ana vatanı orası. Oradaki fenomen kavramı biraz değişik. Facebook fenomenleri komik,  Twitter'ın fenomenler zeki, Instagra'dakiler güzel. Bu bakış açısı Instagirl diye bir kavram geliştirdi. Yüksek takipçi sayısı olan güzel kızlar. Artık orada takipçileri ile resimlerini paylaşan sevimli kızlar bazı kozmetik firmalarından ya da moda ile satış yapan diğer sektör temsilcilerinden profillerine sponsor alıyorlar. Bir marka kot pantolon giyip poz vermek, ya da markası görünecek şekilde verilmiş poz gibi hareketlerin tamamı duygusal. Bu şekilde para kazanmayı denemek için bir şeye sahip olmanız, bir şeyden de mahrum olmanız gerek. Güzellik ve edep.

Video

Zamanımızda en popüler olan bu. İnternet fiyarlarının ucuzlaması ve kotaların artması ile insanlar daha fazla video izler oldular. Zaten pek de okumayı sever insanlar değiliz. Video belki de o yüzden iyi geldi. Yıllar önce Youtube denen bir video paylaşım sitesi vardı. İnsanlar çocukların da kedilerin komik resimlerini yüklerdi bizler de izler gülerdik. Google'ın Youtube'u satın almasının peşinden değişen site,şuan video içerik pazarlama konusunda bir dev. Telif hakları size ait olan bir videoyu Youtube'a yükler ve yeterinde kişinin izlemesini sağlarsanız, site size videoda gösterilen reklamlardan aldığı ücretler üzerinden komisyon verecektir. Ayrıca yeterli sayıda ve düzenli takipçiye eriştiğinizde videolarınıza ürün yerleştirme ili ilgili reklam teklifleri ve hatta belki de direk reklam fırsatları gelebilecektir. Bu şekilde para kazanmanın zorluklarını anlamanız için biraz vine izleyin yeter.

Sonuç

Kısacası internetten para kazanılmaz! Para kazanma eylemine internet alet edilir. İnsanların çevrenize toplanması ile ilgili internetteki para. Eğer yeterince insana ulaşabiliyor ve onlardan söyledikleriniz konusunda tepki alabiliyorsanız firmalar sizi bulacaktır. Bizler kusursuz örnekleri tanıyoruz. Facebook ve sahibini biliyorsunuz da Facebooktan önce bu sektörü bir bakıma icat etmiş "Friendfeed"i tanıyor musunuz? Bir avuç dolusu başarılı ikona özenen ve hayatları berbat olan binlerce cesur kaybetti. Bizim dilimizde bu adamlara "kısmet değilmiş" dersin ve bu bir teskin, bir yatıştırmadır. Ama İngilizcede kaybedene "looser" denir ve "looser" aynı anda bir küfürdür. İnternetten para kazanın! Bunu yapın! Bir iş kurun ya da mevcut işinizi internet sayesinde geliştirin. İnternet hakkında araştırma yapın ve internete yatırım yapın. Başarılı tüccarlar için harika bir pazar olan internet hazır!!