Giriş

1990'ların başı… Hayat çok hızlı… Guiness bir bira markası. Bardağa döküldüğünde çok fazla köpüren ve dökme işlemi dakikalar alan bir bira… insanlar bunu beklemek istemedikleri için o yıllarda Birleşik Krallık Adalarının tamamında Giuness kan kaybediyor? Barlarda, publarda ve diğer alkollü mekanlarda bir bira söylüyor müşteriler, barmen bardağın üçte ikisini dolduruyor, köpüklerin yatışmasını bekliyor ve devam ediyor. Uzun ve yavaş bir ritüel.

Gelişme

Bir an için düşünün, o markanın sahibi ya da pazarlama müdürü olsaydınız ne yapardınız? Gün geçtikçe azalan satışlar, düşen ciro ile ters orantılı stres…

Muhtemelen biranın  köpürmesini önleyecek bir çare bulmak için ar-ge yapardınız, veya müşterileri suçlardınız. 'Beklemiyorlar' diyerek, 'halk bizi anlamıyor!'.

Önemli Bir Gelişme

Peki Giuness ne yaptı? Bu rahatsızlık etkeni köpürmeyi bir erdeme, tüketiciler arası bir ritüele çevirdi. Nasıl mı? Reklam kampanyalarını değişerek. 'Sabredenler iyi şeyler hak ederler' Kusursuz bir bardak ancak 119,53 saniyede dolar'. Hatta bir reklam filmi çekerek bir Guiness şişesindeki biranın bardağa nasıl döküleceğini anlattılar. Başta rahatsızlık veren bira dökme konusu, kullanıcıların paylaştığı bir ritüel oluverdi.

Sonuç

Pazarlama çok büyük bir oranda bu noktaya dayanır. Kullanıcıların ortak bir değer ya da bir ritüel paylaşmaları. Ürünün bir tüketici kültürüne dönüşmesi. Müşterilerinizin peşinden gidin, onların tavsiyelerini dinleyin. Ama tamamını değil. Bu sorunla ilk karşılaştığınız anda biranın köpürmesini engelleseydiniz de olurdu aslında. Muhtemelen öyle yapan bir çok bira markası da vardır. Ama onların adlarını ve hikayelerini bilmiyoruz.

Etrafınıza bakın! Bir Mercedez kültürü var değil mi?  Marka ve model ayırmadan, bu ürünü kullanan insanların ortak noktaları… ya da bir Apple kültürü, Harley Davidson…

 

Ürününüzün ne kadar kaliteli ve ekonomik olduğu değil kullanıcıların bu ürün ile nasıl bir ritel paylaştıkları önemlidir. Doğru bir markalama ile ürününüzün etrafında bir kültür oluşturun!