Diğer sanat dalları gibi gözel hitap eden görsel tasarım ürünleri için de insanlar önce üretimden yola çıkıyorlar. Oysa, insanların sanat ile ilişkileri üretim aşamasından başlamaz. Her üretim alanı da böyledir. Sanayide usta olmak için ustaları izlemek gerekir. Biraz yerleri süpürmeden, biraz tezgah silip havlu asmadan berber olmaya kalkarsanız cinayetle bile yargılanabilirsiniz. Bizi elimize flüt verip nota çaldıran zihniyetin amacı neydi. Bu nasıl şekilci bir uygulama... O an sınıfa giren biri belki her şeyin harika ilerlediğini düşünebilir fakat ya dersten sonra...

Peki sanatsal üretimden önceki safha için, yani sanatsal tasarım için geren şey ne? Sanatsal Tasarım dediğimiz şey görsel tasarım söz konusunu olduğunda nereden beslenir?

Kimin sözü olduğu hatırlamıyorum ama bu etkileyiciliğini kaybettirmiyor: 'En büyük heykeltraşlar bile bir taşın içerisinde barındırmadığı bir şekli oluşturamazlar'. Bir keykeltraşa soruyorlar: 'Eserlerinizi nasıl ortaya çıkarıyorsunuz?', cevap: 'Ben sadece fazlalıkları atıyorum!'. Sanat sadece üretim ile ilgili bir çalışma değil. Yaratıcı bir sanat çalışması üretebilmek çekiç sallama yeteneğine indirgenemez. Bunun öncesi,yani sanatsal tasarım, yani o taş içinde o silüeti görme aşaması yok sayılamaz. Sanatın üretim aşamasını geliştiren bir mutfak var. 

Grafik tasarım dalını da göze hitap eden tüm diğer sanat dalları ile aynı kefeye koyuyorum. O ünlü ressamlar photoshop bilselerdi eminim bu alana da merak salarlardı. Çok yakın bir zamanda grafik tasarımının resim sanatının yerine geçebileceği de bir ihtimal. Resim sanatı artık beceri üzerine yoğunlaşıyor. Ultra Gerçekçi resim çalışmalarına internette denk gelmişsinizdir. Fotoğraf kalitesindeki resimler... Bu çalışmaları tebrik etmek ile birlikte, onları sanatsal açıdan kaliteli bir grafik tasarımından daha az sanatsal buluyorum. Çünkü sanat yapabilmek kadar yapacağını hayal etmekle de ilgilidir.

Sanata motor gücü sağlayan birkaç önemli nokta ve gelişimimize destek olacak bir kaç öneriye birlikte göz atalım;

Sanatsal Duyarlılık

Sanatsal Tasarım Nereden Beslenir? Tek kelime ile duyarlılıktan. Olaylar, durumlar, insanlar, belki de hayat karşısında hissettiği duyarlılıktan beslenir. Çok fazla insan ilk gençlik yıllarında bu duyarlılığı kaybeder. Sanatçı bu duyarlılığı koruyabilir. Sanatın özünü teşkil eden bu duyarlılıktan sonra insan yatkınlık ve çalışma ile sanatın bir dalına yönelir. Sanatsal duyarlılık; bir sanat dalı ile alakası olmadan duyulan bir iç haldir. Aynı durum karşısında iki faklı sanatçı iki farklı sanat dalında eser verebilir. Bu olaya yaklaşımları ya da tavırları da faklı olabilir. Aynı olan ise o durum karşısındaki duyarlılıklarıdır. Her insan muhakkak bu duyarlılık durumunu yaşar. Dışa vurmasındaki estetik kaygı sanat ile tepki arasındaki farktır.

Tasarımı Görmek

Yukarıdaki kıssadan alınacak bir hisse... Her heykel aslında bir taşın içerisinde bekliyordu... Bir heykeltraş gelip onu çıkarana kadar Musa heykeli o mermer kütle içerisinde belkide milyonlarca yıl bekledi. Bu aşamada insana biraz yetenek gerekli sanırım. Yani olsa fena olmaz. Büyük sanatçıların eserlerini ve bu eserler hakkındaki incelemeleri okumak size bir görüş katacaktır. Gören bir göz en az iyi bir sanat sever olur. Bir badanacı ile ressamı, photoshop kullanıcısı ile bir Grafikeri ayırt eden şey elleri ile yaptıkları değil, gözeri ile gördükleridir.

Diğer Sanat Dalları

İlgilendiğiniz sanat dalının haricindeki diğer sanatlarını da takip etmek size katkı sağlayacaktır. Bir çok büyük sanatçının uzman olduğu sanat dallarının dışında da hatrı sayılır eserler verdikleri ortada. Picasso ve Bob Dylan çok iyi birer metin yazarıdır. Aynı zamanda birçok şairin kitapları arasında harika karakalem çizimler bulunur. Diğer sanat dalları size hem görme konusunda hem de sanatsal duyarlılık konusunda katkı sağlayacaktır. Kendi anlatım dilinize bir zenginlik de katacaktır.

Tasarım Klasikleri

Klasikleri göz önünde tutun. Eski ve eskimiş ayrı şeylerdir. İnsanların mağara duvarlarına resim çizmeye başladıklarından beri gelişen görsel sanatlar tarihini çöpe atarsanız eliniz boş kalırsınız. Klasik olan yıllar içerisinde gelişen bir tecrübenin ürünüdür. Klasikler derken gerçek anlamı ile klasiklerden bahsediyorum. Grafik tasarımın geçmişi kaç yıl ki klasiklerden oluşan bir havuza sahip olsun diye düşünebilirsiniz. En başta grafik tasarımı diğer görsel sanatlarlardan ayırt etmediğimi söylemiştim. Bu açıdan baktığınızda resim sanatı, heykel sanatı, mimari gibi görsel sanatların tamamından faydalanabilirsiniz. İyi bir yönetmen bile bir kaç sahne ile size yeni kapılar açabilir.

Modern sanat klasiklerden oluşan birikimin, tekrar yeni bir biçim ve kaygı ile yorumlanmasıdır. Mağara resimlerinden Picasso tablolarına kadar uzanan görsel tasarım havuzunu elinizdeki teknolojik imkanlar ile değerlendirin.

Gelişiminizi İzleyin

Asla hiçbirşeyi çöpe atmayın! Kendi gelişiminizi izleyin. Yaptığınız tasarımlara notlar bile düşebilirsiniz. Eski bir işinizi güncellemeye kalkmayın ama. Bırakın o da sizin gelişiminizim bir evresinde kalsın. Siz her zaman ileri bakın.

Trendleri İzleyin

Tasarım dünyasına hakim trendleri izleyin. Artık büyük firmalar için bile logo değiştirmek mümkün.İnsanlar artık estetik denen şeyin kesin yargılar sonucu oluşmuş bir akademik veri olmadığı düşünüyorlar. Artık estetik yıldan yıla değişen bir dalga. Bunu güzeli arama çabası olarak da düşünmeyin. Bu mutlak güzelin yeni tarzlar ve yaklaşımlar ile yeniden yorumlanışı. İnsanların çok fazla uyara maruz kaldığı bu yeni çağda güzele karşı olan duyarlılığımız çok kısa bir sürede köreliyor. Sanatçılar ise aynı güzeli sinir uçlarımıza etki edebilsin diye tekrar yorumluyorlar.

Yenilikçi Olun

Gelişime açık olun. Kesin kurallarınız olmamalı. Tabiki biçimden bahsediyorum. Kişiliğinizin, fikirlerinizin tasarıma yansımasından değil. Bu konuda esnek olmalı ve her yeniliği takip etmelisiniz. Yeni renkler ve biçimler sizi rahatlatacaktır. Değişim çoğu zaman ileriye doğrudur unutmayın.

İnsanları Göz Önünde Tutun

Her sanat gibi görsel tasarım da insanlara muhtaçtır. Fil dişi kulenize çekilip insanlar beni anlamıyorlar demeyi de tercih edebilirsiniz tabi. Sanatın sanat severler için olduğunu ve insanları aynı duygu düzlemi üzerinde toplamaya çalıştığını unutmayın. Yalnız başınıza sanat içra edemezsiniz.