Geçtiğimiz haftalarda Istagram'ın değişen logo tasarımı üzerinden çok konuşuldu. Yeni logo tasarımı çamaşır makinesine bile benzetildi. Biz de bu logo bahanesi ile zaman içerisinde logo tasarımını değişen firmalara ve logo tasarımlarına bir göz atalım istedik. Logolar değişmeli mi? Ne yönde değişmeli? Bir firma açısından belki de çok cesur bir karar gerektiren logo değişimi, yeni bir logo tasarımı nasıl olmalı? Son olarak da acaba bizler de değişen logolar konusunda karar vermek için acaba aceleci mi davranıyoruz?
Bir logo bir firmanın ne işine yarar? Bizler tüketici olarak bir logodan nasıl bir fayda sağlarız? Bu konuları ve Logo Tasarımı konusu üzerinde daha önce bir kaç kelime etmiştik. Şimdi biraz daha güncele bakıp değişen logolar üzerinden bu konuya eğilmek faydalı olacak. Logoların değişimi bana biraz da modayı anımsatıyor. Tabi bu moda kavramı giyimdeki gibi üç aylık periodlar ile değişen birşey değil. Logoların modaları daha uzun süreçler kalıyor ve onları sadece insanların alışkanlıkları ve dünya görüşlerinde köklü değişimler olduğunda güncellemek zorunda kalıyorsunuz.
Yeni logo tasarımı daha sade ve net. Fotoğraf imajından çıkılarak tasarıma dönülmüş. Bunu teknik olarak eleştirebiliriz. Hatta er şekilde eleştirebiliriz. Kafamıza göre yani...
IBM
IBM de amma logo değişmiş. Yalnız fena logo değişmiş. Ama iyi logo değişmiş. Açık konuşalım sağlam logo değişmiş.
Google çok da fazla değişiklik yapmamış logosunda. Sondaki ünlem işaretini saymazsak, saedce logonun efekti üzerinde zamanın hakim etkisini uygulamış. Belki de bir logo güncelleme hikayesinde en doğru yöntem bu.
Foursquare
- Yok yok! Bizim işimiz kısa. Oğlum, büyük harfle yaz bakayım, heh! Bir de harita pin'i gibi bişe mi koysak üzerine? Nasıl olur acaba?
Apple
Şimdi ürün tasarımları ile dünyadaki moda akımlarına yön veren Apple, eskiden hiç de böyle değilmiş. Renkli elma nedir yav! Belki de o zamanlar o güzeldi. Yıl 76. Çiçek kuşağı ve Apple
Microsoft
Renki yazıcının icadı yıl 2012.
Nintendo
İlk logo bence hala kullanılabilir. 'Nintendo İskambil Kartları'
Sega
- Bize biraz daha teknolojik bişe lazım. Bilmem anlatabiliyor muyum? Mavi olsun, böyle, kablolu falan.
Nokia
İlk logo tamamen 'Norveçliyiz biz hafız' kafası ile çizilmiş. İşler biraz daha uluslar arası pazara doğru açılınca logoyu değişelim demişler. Gerçi bu logo güncellemesi de Nokia firmasını kurtarmaya yetmemiş.
Canon
Belki de en faydalı logo değişimi bu olmuş. İlk logonun üzerinde 'Camera' yazmazsa ne satıldığını düşünürdünüz? İlk Logo biraz daha uzak doğu pazarını hedeflemiş anlaşılan. Hem ikon hem da nispeten telaffuzu daha zor olan KWANON kelimesi ikincide değişmiş.
Kodak
İlk logo eczane tabelasını andırıyormuş zaten. Değişmiş iyi olmuş.
Fedex
Bu logoyu tasarlayan arkadaş ben bu yazıyı yazarken umarım Hawai'deki villasında portakal suyunu yudumluyordur. Abi nerden geldi aklına Fedex ibaresinde E ve X arasına bir ok saklamak. Sağ yönlü ok. İlerleyişi temsilen.
Doritos
İki logoyu sadece fiyat açısından kıyaslayın. Sizce hangi logo ile satılan ürün daha pahalı?
Lay's
İlk logo resmen tavuk markası abi. Piliç satsan, kanat satsan işine yarar ama patates cipsine gitmemiş.
Pepsi
- Ne, coca-cola mı? Hiç duymadım. Yeminlen ilk senden duyuyorum. Olur tabi, tabi logo logoya benzer.
Pizza Hut
Logodan ziyate belki de bir maskot olabilirmiş ilki. Ayrıca kullanışsız. Bu logonun rahat görülebileceği bir afiş çalışmasında logodan başka bir şey için yer kalmayacaktır.
Shell
İlk logo fotokopi makinasından çıkma sanki. Deniz kabuğu tamam da bu kadar olmaz ki.
Audi
- Bir yaz oğlum logoya. Bildiğin bir. Rakamla '1'. Birinci olacaz bir. En birinci. (Olamadı)
Mazda
İsimden simgeye geçiş.
Saab
Sulu boya ile çizilmiş bir logo çalışması. Hatta patates baskı bile olabilir.
VolksWagen
İlk logodaki makina dişlilerini kaldır. Erkeksi olsun, mavi olsun, işte bu kadar.
Sonuç
Gördüğünüz logo çalışmalarından eski olan güzelmiş diyebildiğiniz var mı? Diğer logolar gibi Istagram'a da biraz zaman tanımalıyız. Sabretmeliyiz. Hatta sabrederken Instagramın yeni Logo
Tasarımı hakkındaki şu videoyu da izleyebiliriz.