Rekabetin yeni kuralları ve pazar şartları girişimcileri hiç olmadıkları kadar hızlı hareket etmeye zorluyor. Ekonominin üzerinde büyük etki sahibi olmaları beklenen girişimcilerin pazar değişimlerine hemen adapte olmaları, çabuk öğrenmeleri ve gelirlerini istikrarlı bir şekle çevirmek için kendilerine ait nişi bulmaları bekleniyor. Bu kaotik ve öngörülemez ortam çok fazla girişimcinin iflası ile sonuçlanıyor ne yazık ki.
Girişimcilik çoğu zaman teknoloji üzerine kurulu iş fikirleri ile birlikte anılsa da güncel yazılım imkanları online olmayan girişimler için de büyük fırsatlar sunuyor. İşletmeler açısından dijital dönüşümün hızlanması ile birlikte her iş modelinin bir kısmını teknoloji işgal edeceğe benziyor.
Ticaret daha önce hiç bu kadar hızlı olmadı, müşterilerin kararları hiç bu kadar çabuk değişmedi, markalar ve ürünler arasındaki rekabet hiç bu kadar sert ve acımasız olmadı. Bugünün hızlı ticaret dünyası “gömlek cebinde notlarını taşıyan eski tüccarlar” için çok hızlı.
Markanızın ve işletmenizin ayakta kalabilmesi ve mevcut pazar payını en azından koruyabilmesi için yazılımın işiniz için sağladığı avantajlardan faydalanmanız gerekiyor. Bu yazımızda dijital olsun ya da olmasın, yazılımın işletmelere katabileceği faydaları inceleyeceğiz.
1. Çevik Süreç Yönetim İmkanları
İşletmeniz her ne üretiyor olursa olsun yönetmeniz gereken üretim süreçleri mutlaka var. İşinizin hiçbir aşamasında ürün ve müşteri dijital olarak temas etmese de sizin için süreç yönetimin en verimli yolu yazılım olacaktır. Teknolojinin imkanlarını üretim süreçlerinizi optimize etmek ve en verimli noktada, maksimum süre çalışmayı sağlamak için kullanabilirsiniz.
Ayrıca; sert rekabet ve sürekli gelişip değişen teknoloji ortamında üretiminiz birçok açıdan sürekli güncellenmek zorunda kalabilir. Hammadde ve personel maliyetleri değişebilir, sevkiyat imkanları gelişebilir… Tüm bunlar işinize doğrudan etki edecektir. Dijital bir platform aracılığı ile yönettiğiniz süreçlerin güncellenmesi daha kolay olacaktır.
2. Çoklu Satış Kanallarına Adaptasyon
Ürünleriniz işletmenizin raflarında duruyorsa, sadece işletmenize giren müşterileriniz alabilir. Depoda duruyorsa, sadece satış personelleri tarafından satılabilir. Ürünlerinizin stok bilgisi dijital bir veri tabanında saklanarak, gereken yerler ile entegre edilmiş ise dükkanınızda, internet sitenizde, sanal pazar yerlerinde ya da işletmenizin uzağında bulunan bir satış görevlisinin dilinde satılabilir.
İnsanların bir ürünü satın almaya karar vermeden önce geçtikleri süreç artık çok karışık. Her ürün için binlerce alternatif, yüzlerce tedarikçi rakip var. İnsanlar interneti her ürünü araştırmak için kullanıyorlar. Bu karmaşık satın alma süreci içerisinden geçip işletmenize gelmeye çalışan müşteriler için güvenli bir yol oluşturmanız gerekir.
İlginizi Çekebilir: Farklı Mecralar İçin Tek Dil; Çok Kanallı Pazarlama
Stok bilginiz, fiyat bilginiz, ödeme ve teslimat seçenekleriniz için bir politika belirlemeli ve bunun her yerden ulaşılabilir olmasını sağlamalısınız. Bir ürünü satma konusunda anlaştıktan sonra “Aaaa, Yokmuş” demek ya da “Fiyat değişmiş” demek size çok zor gelebilir. Bu gibi durumlarda birçok işletme müşterisine bunu dememek için zarar etmeyi bile göze alıyor.
Satışınız sırasında müşterinin kararlarını etkileyecek (Stok, satış fiyatı, teslimat seçeneği, varyasyon bilgileri, ürün özelleştirme seçenekleri vb.) tüm bilgiler her zaman her yerde ulaşılabilir olmalıdır. Teknoloji ve yazılım hizmeti size bunu sağlayabilir. “Çocuk depoya bakıp gelsin” demek için artık vakit yok. Çağımızda 15 dakikada teslimat vadeden girişimler var.
3. Anlamlandırması Kolay Özel Raporlar
Konumuzun üretim, pazarlama, satış ya teslimat olması farketmeksizin süreçlerinizi dijital yapılara taşımak anlamlı ve özelleştirilebilir raporlar almanızı sağlar. Böylece işiniz için daha verimli yönetim imkanı sağlayan bir bakış açısına sahip olabilirsiniz.
Daha Fazlasına Göz Atın: İş Süreçlerinizi Yazılımla Online'a Taşımak
Bir teknoloji girişimi olsun ya da olmasın her işletme ancak matematik ile büyüyebilir. İşinizin verilerini doğru rakamlara çevirip ölçümlemeden işinizi anlamak da büyütmek de mümkün değildir. İşinizi doğru anlamanızı sağlayacak şey ise doğru raporlardır. Yazılım imkanları ile işinizi daha verimli yönetmenizi sağlayacak anlamlı raporlar üretebilirsiniz.
4. Verimli Maliyet Yönetimi
İşletmenizin maliyetlerini yönetmek düşündüğünüzden zor olabilir. Özellikle rekabetçi fiyatlara sahip pazarlarda bazı maliyetleri görmezden gelmek gelenek haline gelmiş olabilir. Bu ise yıllarca büyümeyen işletmelere sebep verir.
Kağıt ve kalem ile tutacağınız maliyet analizleri sizi muhtemelen yanıltacaktır. Bir ürünün ya da hizmetin maliyetine satın almadan sonra birçok kalem daha dahil olur. Sevkiyat, depolama, zayiat, pazarlama, satış, personel emeği ve finans… Bunların haricinde sizin sektörünüze ait özel maliyetlerde olabilir. Bunları içermeyen bir satış fiyatı müşteri kazandırsa da size kaybettirir.
“Aman ne var maliyet yönetmekte. Aldığımız belli sattığımız belli” demeyin. Asıl işleri karıştıran şey; işletmenizin sabit giderleri ile verdiğiniz ürün/hizmetin marjinal maliyetinin bir kaleme nasıl gireceğidir. Birçok işletme bu kısmı kaçırır ve zarar eder. Para kazanmadığınız bir işte seneler boyu çalışmanın bir anlamı da yok.
5. Dijital Dönüşüme Hazır
Dijital dönüşüm kavramını mutlaka bir yerlerden duydunuz. Tv reklamları, internet siteleri, forumlar bu kavram ile çalkalanıyor. Ülkemizdeki banka reklamları sayesinde dijital dönüşüm kavramı E Fatura entegrasyonuna indirgense de aslında çok daha büyük fırsatlar barındıran karmaşık bir süreç.
Önerilen İçerik: İşletmeniz İçin Dijital Dönüşüme Nereden Başlanmalı?
Teknoloji ve internet insanı değiştiriyor. İnsan değişince ticaret de değişiyor. İnsanlar artık bir ürün ve hizmet araştırması yapmak, satın almak ve ödeme yapmak için yeni yollar kullanıyorlar. Bu yeni yollar ürün ve hizmet arz edenler için yeni fırsatlar da barındırıyor.
İşiniz için dijital dönüşümün çok da önemli olmadığını düşünüyorsanız yanılmaya hazır olun. Hiçbir dijital teması bulunmayan iş kolları bile müşteri verileri üzerinden yeni imkanlar geliştiriyor. Dijital dönüşün e ticareti, e faturayı da kapsayan ve iş süreçlerinin dijital imkanlar ile takip edilmesi, raporlanması, güncellenmesi ve yeni fırsatlar oluşturmasını sağlayan büyük bir imkan.
Sonuç Olarak
Bu kadar sert rekabetin olduğu hızlı bir iş ortamında, ne iş yaptığınız farketmeksizin teknoloji desteği almanız şart. Yeni bir işe başlamak isteyen iddialı bir girişimcinin sabit giderlerinden biri de yazılım geliştirme olmalı. Ani kararlar almanız gereken bu rekabetçi pazarda tutunmanın ve büyümenin başka bir yolu yok.