E-ticaret sitesi açmak istiyorsunuz, uzun uğraşlar sonucunda satacağınız ve size kar getirecek ürünü bulduğunuzu düşünüyorsunuz. Ancak bu ürünü ne üretmeniz ne de ürünü depolayacak bir yer bulmanız mümkün. Üstelik satacağınız ürünü toplu olarak size getirecek sermaye noktasında da sıkıntılarınız var. Bu durumda e-ticaret sitesi açmaktan ve girişimlerinize başlamaktan vazgeçmeniz mi gerekir? Hayır! Dropshipping ile e-ticaret deneyimini yaşayabilir ve ürün tedarik sorunu yaşamadan hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz!
Önerilen İçerikler:
E-ticaret ve dropshipping kavramı günümüzde neredeyse ayrılmaz ikili olmuş durumdadır. Dünya devleri arasında ilk sırada yer alan Amazon dahi dropshipping ile milyonlarca müşterisine hizmet vermektedir. Ticari maliyetleri azaltan ve e-ticaret sitesi sahiplerinin hayatını kolaylaştıran dropshipping hakkında siz de bilgi almak isterseniz yazımızı okuyabilirsiniz! Bu yazımızda “Dropshipping nedir?”, “Dropshipping sistemi nasıl işler?” ve “Dropshipping avantajları nelerdir?” sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.
Dropshipping Nedir?
Sizin olmayan ürünleri üzerine kârınızı ekleyerek alıcıya satmanız ve alıcıyla satıcı arasında aracı olarak faaliyet göstermeniz “dropshipping” olarak adlandırılır. Dropshipping; dijital pazarlama stratejileri kullanarak gerçekleştireceğiniz pazarlama faaliyetlerinin bir bütünü olarak değerlendirebilir. E-ticaret sitenizde sattığınız tek ya da birden fazla ürünün tedarikçisiyle anlaşarak dropshipping yapabilir; ürünleri satın almadan son tüketiciye ulaştırıp kendi komisyonunuzu kazanabilirsiniz.
Dropshipping Sistemi Nasıl İşler?
Dropshipping sistemini hayata geçirebilmeniz için ilk olarak satışını yapacağınız ürün gruplarını belirlemeniz gerekir. İsterseniz tek bir ürün özelinde yoğunlaşabilir, dilerseniz birden fazla ürün ve markayla ilerleyebilirsiniz. E-ticaret sitelerinde satacağınız ürünleri belirledikten sonra bu ürünlerin tedarikçileri ile anlaşma yapmanız gerekir. Böylece sizin sitenizden ürünler satın alınsa dahi ürünleri kargolamakla ya da ürünleri stoklamakla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Maliyet ve zaman yönetimi gibi önemli artıları olan dropshipping sistemine giriş yapmayı düşünüyorsanız; ürünleri hangi e-ticaret sitelerinde satacağınızı ya da kendinize ait bir e-ticaret sitesi kurup kurmayacağınızı da düşünmelisiniz. Son kararınıza göre sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama stratejileri kullanarak sattığınız ürünlerin görünürlüğünü arttırabilirsiniz.
Dropshipping Sisteminin Avantajları Nelerdir?
- Daha Az Maliyetlidir: Dropshipping sisteminin en büyük avantajı daha az maliyetli olmasıdır. Binlerce TL yatırım yapmadan ve ürün stoklamadan e-ticaret yapılmasını sağlayan bu sistem; sermaye azlığı nedeniyle girişimlerine hayat veremeyen girişimcilere büyük bir avantaj sağlamaktadır.
- İşe Başlamak Daha Kolaydır: Dropshipping sistemi ile işe başlama süreci geleneksel yöntemlere göre daha kolaydır. Ürünlerin tedarikçileri ile anlaşıldıktan sonra; kargo, iade, stok sayımı ve depolama gibi iş yüklerinden kurtulmak mümkündür.
- Yönetimi Daha Kolaydır: Dropshipping yani aracılık yaptığınız zaman işletme kurmanıza, ofisinizin olmasına ya da deponuzun bulunmasına gerek olmaz. Dolayısıyla internet bağlantınız olduğu sürece dünyanın her yerinde işinizin başında kalabilirsiniz. Böylece hayatınızı işinizin kontrolünden çıkarmış olursunuz.
Dropshipping Sisteminin Dezavantajları Nelerdir?
Her ne kadar girişimcilere sunduğu avantajlarla anılsa da dropshipping yönteminin bazı dezavantajları olduğu gerçeğini yadsımak doğru bir yaklaşım olmaz. Dropshipping sisteminin en büyük dezavantajı kârının düşük olmasıdır. İşe başlamanın kolay olması girişimcileri web tasarım hizmetlerini önemsememelerine, yeterince dijital pazarlama stratejilerine başvurmamalarına ve dolayısıyla etkili tanıtım yapmalarına neden olabilir. Tüketicilerin fiyat karşılaştırması yapması girişimcilerin aracılık yaptıkları ürünleri düşük fiyatlara satmasına neden olabileceği için de karlılık azalabilir.
Birden fazla tedarikçiyle çalışılması ve müşterilerin aynı anda 4 farklı tedarikçinin ürününü istemesi gönderi maliyetlerini arttırabilir. Tedarikçilerle yaşanabilecek sıkıntılar e-ticaret sitesinin güvenilirliğine zarar verebileceği için de dropshipping sisteminin olumsuz sonuçları ile karşılaşılması mümkündür.