Kampanyalarınızı en iyi şekilde düzenlemek için öncelikli olarak ROI kavramına hakim olmanız gerekmektedir. Yatırım getirisi olarak tanımlanan ROI aslında girişimcilerin esas amacıdır. Bir yatırımcının amacı yatırım miktarından daha yüksek getiri elde etmektir. Bu da yüksek ROI yani yatırım getirisi anlamına gelir. Kampanyaları en iyi şekilde düzenlediğiniz zaman yüksek yatırım getirisi elde edersiniz. 


1.    Analiz Yapın

E-ticaret kampanyalarınızı oluştururken tüm bütçenizi tek bir kampanyada kullanmamanız gerekir. Bunun nedeni e-ticaret kampanyalarında farklı gruplara ve anahtar kelimelere verilecek tepkilerin değişkenlik göstermesidir. Kampanyaları düzenlerken işiniz ile ilgili anahtar kelimelerin analizini detaylı bir şekilde yapmanız önemlidir. Hedef kitlenizin belirlenmesi eğer varsa farklı hedef kitlelerinin ortaya çıkarılması kampanyaların optimize edilmesi açısından önemlidir. Erkekler, kadınlar, yaş grupları ya da lokasyon işinize göre analiz yapmanız gereken alanlar arasında yer alır. Reklamlarınızın dönüşümlerini takip ederek en yüksek reklam gruplarına destek vermeniz önemlidir. Ancak reklam grubu noktasında dikkat edilmesi gereken bir diğer durum insanların alışveriş alışkanlıklarıdır. Reklamla siteye giriş yapan birisi siteden ayrılıp ürünü ya da hizmeti alternatif sitelerde araştırdıktan sonra satın alma işlemini tamamlayabilir. Bu durumda reklamınız verimlidir ancak satın almaya döndüğünü göremeyebilirsiniz. Daha detaylı takipler yaparak ya da siteye giriş oranlarına göre reklam gruplarına bütçe ayırmak daha etkili sonuçlar almanızı sağlayabilir. 

2.    Etiketleri Kullanın 

Kampanyalarınız, paylaşımlarınız, içerikleriniz ya da aklınıza gelebilecek her paylaşım için  etiket kullanın. Etiket kullanımı dönüşümlerinizi desteklerken analizlerinizi daha etkili yapabilirsiniz. Reklamlarınızı etiketlediğiniz zaman reklam URL’leriniz artı değer kazanır. Teknoloji devi olarak bilinen ve dijital reklamcılığın önemli platformları arasında yer alan Facebook ve Bing UTM parametreleri ile bu hizmeti almanızı sağlar. Google ise otomatik etiketleme sistemi kullanmaktadır. Etiket sistemleri reklamlı ya da reklamsız gelen kullanıcıların sitenizde neler yaptığını rahatlıkla takip etme şansınız olur.

3.    Önce ROI 2'ye odaklanın

ROI 1 ve ROI 2 olarak ikiye ayrılan ve yatırım sahiplerinin aslında dikkat etmediği yatırım getirilerinde öncelik vermeniz gereken ROI 2’dir. Reklamveren olarak ROI dikkate alınsa da ROI 1 ve 2 ayrı ayrı dikkate alınmaz. ROI 1 kavramı site üzerinden yapılan doğrudan satışları ifade eder. Yani müşteri reklama tıklar ve satın almayı gerçekleştirir. Bu her zaman gerçekleşmeyen bir durum olduğundan dolayı dikkate alınmamalıdır. ROI 2 ise yardımcı dönüşümlerin yer aldığı bir kavramdır. Kullanıcı siteye girer inceler, araştırma yapar, bilgi edinir ve satın almayı gerçekleştirir.  ROI 1 ilk aşamada negatif olabilir ama odaklanılması gereken zaten ROI 2’dir. ROI 2’nin yükselmesi ile birlikte her iki yatırım getirisi de yükselecektir. 

4.    Reklamlarda Harcamaya Değil Getiriye Odaklanın 

Her bir birimlik reklam harcamasının ne getirdiğine bakın. Ancak bunu yaparken her bir birimde karşılık beklemeyin. 20 birimlik harcamada 30 birim geri dönüş alabilirsiniz. Ancak 30 birimlik geri dönüşünüzü ilk harcamanızda mı yoksa 19 birimlik harcamanız da mı alacağınızı bilemezsiniz. Bu nedenle kampanyalarınızda sabırlı olun ve büyük resme odaklanın. ROAS yani aktif karlılık reklam harcamalarınızla oranlandığında iyi olmak zorundadır. Bu sayede kazanç elde edersiniz. Reklamlarınızın getirilerini kontrol etmeden bütçenizi harcarsanız istediğiniz oranı yakalayamayabilirsiniz.  

5.    Kullanıcı Deneyimine Odaklanın 

API kullanmak ya da kullanıcı takip otomasyonları yapmak size kullanıcı deneyimleri hakkında bilgi verir. Raporlamanızı alırken kullanıcılarınızın anlık olarak neler yaptığını görmeniz, kampanyalarınızın saatlik tepkilerini ölçebilmeniz önemlidir. Kampanya tabanlı pazarlama verilerinde meydana gelenleri incelediğiniz zaman dönemlik sonuçlarınızı karşılaştırma ve buna göre plan yapma şansı elde edersiniz.