Hemen herkesin bir iş fikri, bir hayali ya da olduktan sonra “ben bunu söylemiştim” tavrı vardır. Birileri bu tip tavırlar ile vakit geçirirken, birileri de durmadan yeni iş fikirleri üretme konusunda kafa patlatıyor. Sürekli karşımıza yeni iş fikirleri, yeni ürünler ve yeni iş yöntemleri çıkıyor. Bazıları kalıcı olabilirken, bazıları sahneden erken iniyor.

Ülkemizin insanı girişimcilik konusunda doğuştan bir motivasyona sahip. Ayrıca ülkemiz tüketim konusunda çok ileri bir konumda. Yeni ürünleri, yeni fikirleri, yeni iş modellerini denemek konusunda çok iyimser. Pratik olan her ürün ülkemizde çok iyi sonuçlar alabiliyor. Türk insanı pratik zekasına uygun her şeye çok kolay adapte olabiliyor.

Girişimcilik konusunda da insanımız cesur ama bilinçsiz. Başarısız girişimlere baktığımızda ya ellerindeki potansiyelin tam kullanılmadığını görüyoruz ya da potansiyelden büyük hedefler konulduğunu. Bu işte dengeyi henüz kuramadık.

Etrafımızda her gün yenisini gördüğümüz bu yeni iş fikirleri, yeni girişimler ve start up’lar nereden ve nasıl bir motivasyon sağlıyorlar? Yeni iş fikirlerini yakalamak veya kendimiz bir iş fikri geliştirmek için neler yapabiliriz?

İhtiyaca Odaklanın

İnsanların günlük yaşamları içerisinde ya da ticari hayatları sırasında yaşadıkları bir sorunu çözmeyi hedefleyin. İnsanlar ihtiyaçlarına cevap veren ürünler ile hemen duygusal bir bağ kuruyorlar. Siz de insanlara çözümler sunun. Üstlerinde bulunan bir yükü alın.

Bunun için en verimli yol kendi hayatınızı tarafsız bir gözle izleyebilmektir. Belki de gözünüzün önünde bulunan küçük engeller kalsa ya da bir ürün ya da hizmeti ulaşmanın, bu ürünü tüketmenin daha kolay bir yolu icat edilse siz de bu yeni fikri benimseyeceksiniz.

Bu konuda belki de en uygun örnek üçü bir arada denen küçük kahve paketleridir. Biz zaten kahve tadını seven bir toplumduk. Ama evimize bir kavanoz kahve ve süt tozu almak bize nedense biraz zor geliyordu. Siz de kendi açınızdan düşünün. Bu küçük kahve paketleri çıkmadan önce evinize ne kadar kahve girerdi?

Ama bu paketler bize kahve içmenin çok basit ve ucuz bir yolunu öğretti. Kahve içme ritüelini su kaynatmaya kadar indirgedi. Bu küçük paketler ile kahve satın almak aslında kavanoz ile kahve satın almaktan çok daha pahalı. Ama sizden koca bir kahve kavanozuna ve kahve içmek istemeye devam edeceğiniz fikrine yirmi lira yatırım yapmanızı istemiyor, elli kuruşa bir bardak kahve satıyor o kadar.

Bu Zaten Var Demeyin

Facebook’tan önce çeşitli sosyal medya siteleri, Google’dan önce çeşitli arama motorları vardı. Bugün sektörlerinin en büyükleri olan birçok firma ürünlerinin mucidi değiller. Bir fikri geliştirmek, daha kullanışlı ve akılcı hale getirmek de maharet ister. Yukarıdaki kahve örneği gibi. Siz de kullanımında sıkıntı gördüğünüz bir ürünü ya da fikri geliştirmeye odaklanarak kendinize ait yeni iş fikirleri edinebilirsiniz.

Yeniliklerden Haberdar Olun 

İş fikirleri konusunda dikkatinize bir seçicilik kazandırın. Bu konuda önünüze gelen her şey ile ilgilenin. Yeni iş fikirleri ve girişimcilik konusunda bilgi ve motivasyon sağlayan, Mor Fikirler ( http://morfikirler.com/ ) gibi internet sitelerini takip edin.

Yeni bir iş fikri ile karşılaştığınızda ise bunu inceleyin, değerlendirin. Bu konuyu tarafsız bir uzman bakışı ile tahlil edin. Sonra da bu fikrin gelişimini takip edin. Fikrin gelişim sürecinde kendi değerlendirmelerinizin de doğruluğunu ölçebilecek ve bedava tecrübe edineceksiniz.

Hızlı Hareket Edin

Hayat çok hızlı. Tüketiciler, girişimciler, moda, değişim, her şey dünya tarihinde olmadığı kadar hızlı. Girişimciler de bu hıza ayak uydurmalı. Yıllarca bir fikri geliştirmek için vakit yok! Fikrimizi hemen sunulabilir bir formata getirip insanlara teklif etmeliyiz. İnsanların tepkilerine göre geliştirme konusuna odaklanmalıyız.

Ürün Odaklı Değil Fikir Odaklı Düşünün

Artık fikirler ürünlere üstün geliyor. Her fikir kendi ürününü üreterek bu fikri benimseyenlere satıyor ve taraftar sayısını nakde çeviriyor. Bir örnek ile daha anlaşılır kılayım bu iddiayı. Volvo tarafından temsil edilen bir araç fikri var. Diğer tüm araçların da temsil ettikleri başka fikirler, başka tüketici anlayışları ve tercihler var. Volvo güvenlik, Mercedes konfor, BMW performans ile kodlamış ürünlerini.

Volvo bir boya üretiyor. Fosforlu, gece araç farları altında parlayan bir boya. Bu boyayı alan bisiklet sürücüleri çantalarına, bisikletlerinin gövdelerine bu ürünü sıkıyorlar. Işık yokken boya görünmüyor. Sadece araç farı altında parlıyor. Bir güvenlik önlemi. Tam Volvo tüketicisi bir adamın çocuğunun montuna, bisikletine ve çantasına sıkmak isteyeceği bir ürün.

Fikir odaklı olun. Bir fikri satmayı başardığınız anda, o fikri destekleyen tüm ürünler satılabilir olur.