Mümkün olan tüm iş süreçlerini yazılım sayesinde daha verimli hale getirmek mümkün. Peki yazılımın kendi iş süreçlerini daha verimli hale getirmek için ne yapılabilir? Yazılım karmaşık bir hizmet. Birden çok disiplinin bir arada, uyum içinde ve ortak bir amaç doğrultusunda çalışması ile en verimli sonuçları verir. Bu hizmetin en büyük maliyet kalemi ise insan emeğidir. İyi bir yazılım ürünü teknolojiden, dillerden ve saatlerden oluşur. İnsan emeğinin bu kadar yoğun kullanıldığı tüm sektörlerde olduğu gibi, yazılım hizmetinde de süreçleri optimize edecek etkili yöntemler kullanmak hem ürün kalitesini hem de maliyetleri yönetmenize imkan tanır.

Amacına hizmet eden faydalı bir yazılım ürünü ortaya koymak için süreçte size yardımcı olacağını düşündüğümüz tavsiyeleri bir araya topladık;

Amaca Odaklanın

Her yazılım bir amaç doğrultusunda planlanır. İster daha önceden yapılmayan bir işi yazılım imkanları ile yapmak, ister halihazırda gerçekleştirilen bir görevi yazılım ile daha verimli hale getirmek amaçlanmış olsun, merkezde her zaman bir görev vardır. Bir yazılım ürünün başarısı da bu amaç üzerinden ölçülür. Harika çalışan, estetik arayüzlere sahip, muhteşem bir tasarım görevini gerçekleştiremiyorsa çöptür. Yazılım için plan yapmaya başladığınızda haritanızın ortasına kocaman yazmanız gereken kelimeler amacınızı özetlemelidir. 

Sürecin Tamamını Gördüğünüzden Emin Olun

Bazı görevler basitçe tanımlanabilir. Bir saha satış sistemi yazmaya başlayacağınızı düşünün. Plasiyerlerin sahada müşterilere teklif geçebileceği ve tahsilat makbuzu verebileceği bir sistem. Bu sistemin doğru çalışması için gereken tüm verileri listeyin;

  • Ürün ve stok bilgisi

  • Fiyat ve müşteri iskontoları

  • Cari hesap durumları gibi bir çok bilgiye anlık erişilmesi gerekecektir. 

Bu amacı gerçekleştirecek sistemi yazmaya başlamadan önce ihtiyacınız olabilecek tüm verilere ulaşma yetkiniz ve imkanınız olduğundan emin olmalısınız. Bir görevi gerçekleştirmek için o görevin tanımından fazlasını bilmelisiniz. Öncesi ve sonrası neredeyse görev kadar önemli olabilir. Sistemin tamamını görmeden planlama yapak sizi büyük ihtimalle yanıltacaktır. 

Yazmaya Başlamak İçin Acele Etmeyin

Tüm sistemi eksiksiz gördüğünüzden, gerekli verilere erişim yetki ve yöntemlerinden, çıktıların şartların şartlarından emin olun. Hemen başlamak yapabileceğiniz en büyük hata olabilir. Bu aşamada kağıt ve kalem size yardımcı olacaktır. Üzerine beyin fırtınası yapmanızı kolaylaştıracak bir çok fikir görselleştirme uygulaması da var. İşi önce bu tip çizimler üzerinde bitirmek yazma aşamasına geçtiğinizde işinizi çok kolaylaştıracaktır. 

İşi Gerçek Hayatta Görün

Yazılımın gerçekleştirmesi istenen görev gerçek hayatta nasıl yapılıyor? Bu iş sırasında yaşanan aksaklıklar nelerdir? İşi yapanın ya muhatabın ne gibi talepleri var? Genelde bu tip yazılımları talep eden müşteri ya da temsilcisi konu ile ilgili tüm süreçlere hakim değildir. İşin nasıl çalıştığını en iyi yapan bilir. Bir yazılımdan beklenen görevin henüz yazılım olmadan nasıl yapıldığını görmek size verimlilik açısından fikir verecektir. 

Süreci Adımlara Ayırın

İşin tamamını gördükten sonra işinizi adımlara bölün. Nereden başlayacağınızı, nasıl ilerleyeceğinizi, kontrol noktalarınızı baştan belirleyin. Çoğu zaman bu plana uymanız çok da mümkün olmaz ama elinizde bir plan olması yolun neresinde olduğunuzu size hatırlatacaktır.

Karmaşık bir süreci adımlara ayırmak bu yazılımın çalışması için gerekli emeği de ayırmak demektir. Adımlara bölünmüş bir emeği bütüne göre daha doğru fiyatlandırmak mümkündür. 

Zorunlu Olandan Başlayın

Çoğu yazılım projesini çalışması için tamamının yazılmasına gerek yoktur. Sizde projenizi zaruri ve mümkün olmak üzere iki kısma ayırın. Zaruri kısımlardan başlayarak uygulamayı çalışır hale getirin. Böylece müşterinin çalışmaya şahit olmasını sağlayın. Zaruri kısımlar tamamlandıktan sonra mümkün adımlar ile iyileştirmeleri yayına alın. 

Birçok proje çalıştığı anda müşterisine fayda sağlamaya yeter. Böylece müşterinizin yazılım için yaptığı yatırım tutarını geri kazanacağı süreyi kısaltabilirsiniz. Dükkan için ürünler ve kasa yeterlidir. Tabela ve dekorasyona daha sonra vakit ve kaynak ayırabilirsiniz. 

Çıkmaz Sokaklar Olmadığından Emin Olun

Yazılımınız içinde mümkün olan tüm yönleri sonuna kadar deneyin. Her sayfada geriye dönmek ya da bir sonraki işlem için butonlar ve yönlendirmeler olduğundan emin olun. Yazılımınız için çıkmaz sokakların bulunması başınıza gelebilecek en kötü şeydir. Bir kullanıcı çıkmaz sokağa girdiğinde o yazılım onun için bozulmuş sayılır. 

Kullanılabilirlikten Taviz Vermeyin

Başlayacağınız yazılımı kimler hangi cihazlar aracılığı ile kullanacaklar? Bu kullanıcıların alışkanlıkları sizin tasarım tercihlerinizden önemlidir. Siz üst üste açılan pencereleri demode bulabilirsiniz ama bazen bu müşteri carilerinde gezinmenin en kolay yolu olabilir. Mouse kullanan bir muhasebeci için bu gayet alışılmış bir reflekstir. Kullanıcının en zahmetsiz şekilde deneyimleyebileceği, yeni şeyler öğrenmek zorunda kalmadığı bir yazılım en verimli olandır.