Çoğu dijital pazarlama uzmanı sosyal medyanın reklam stratejisinde önemli bir yere sahip ve firmaların satışlarını arttırma noktasında kritik derecede değerli olduğunu bilirler. Bu gerçeğin farkında olsalar da sosyal medya çalışmalarının mutlak satışla sonuçlanmasını sağlamakta zorluk yaşarlar. 

Satış temsilcileri ise satış tekniklerini bilirler, sosyal medyayı kullanırlar ancak her ikisi arasındaki doğal ilişkiyi kavramakta zorlanırlar. 

Tam da bu noktada hayatımıza “Sosyal Satış” kavramı girer. Sosyal satış; satış tekniklerini ve sosyal medya kullanımını birleştirir. 

Sosyal Satış Nedir?

 

Günümüzde hedef kitleyi eğitmek ve onların ilgisini çekmek üzere tasarlanan satış stratejilerinin hakimiyeti hissedilir. Eskiden olduğu gibi arama yapmak ya da müşterileri çat kapı ziyaret etmek satış yapmanın etkin yolları arasında sayılmaz. Bu nedenle sosyal medya; yarattığı erişim kolaylığı ile satış stratejilerinin merkezinde yer alır. 

Sosyal satış yalnızca Facebook ya da Instagram gibi platformlarda eğlenceli bir görsel paylaşıp beğeni toplamak değildir. Sistemli planlanan, soğuk satışları yakalamak ve potansiyel müşterilerle etkileşime geçmek amacıyla hayata geçirilen kapsamlı bir dijital pazarlama stratejisidir. 

Sosyal Satış İçerik Pazarlamasından Ayrı Düşünülemez

 

Sosyal medyada kullanılan içerikler tüm pazarlama stratejilerinin bel kemiğidir. Bu içeriklerin doğası gereği satışa teşvik etmesi ancak satış baskısıyla müşterileri bunaltmaması gerekir. Reklam kaygısı gütmeden yazılan içerikler müşterilerde samimiyet algısı yaratır ve firmalarla etkileşime geçilmesi için fırsat yaratır. 

Satış Hunisi

İçerik ve sosyal medya satış hunisinin zirvesinde yer alıyorsa gerçek satış yaratmada bu ikiliden nasıl yararlanılır? Satış hunisi; satışa giden yol olarak betimlenirse aşamaları şu şekilde değerlendirilebilir:

Satış hunisinin zirvesinde hedef kitlesinin mümkün olduğunca geniş bir şekilde ele alınması gerekir. Bu aşamada blog yazıları, web sitesi içerikleri ve sosyal medya paylaşımlarındaki içeriklerle mümkün olduğunca çok kişinin ilgisinin çekilmesi amaçlanır. 

Satış hunisinin ortasında müşterilere bilgi aktarılır ve öncesinde yayımlanan içeriklerle değer sunulması amaçlanır. Bilgilendirici içeriklerin devamlılığı esastır; bu şekilde hedef kitlenin ilgisi çekilip güveni kazanılmalıdır. 

Satış hunisinin en alt aşamasında müşteriler satışa yönlendirilmelidir. Tercihlerini sorgulamalarına yol açacak tüm aksiyonlardan kaçınılmalı ve mümkün olduğunca çapraz satış teknikleri ile çevrelenmelidir. 

Firmaların oluşturduğu satış hunisi yani satış yolculuğu planı müşterilerin değişen davranışlarını ortaya koymak için de etkili bir yöntemdir. Öncelikle firma ile ilgili genel bilgi edinen müşteriler zaman içerisinde firmalara güvenmeye ve onların ürünleri ile ilgilenmeye başlarlar. Geleneksel satış kanallarından farklı yollar deneyen firmalar müşterileri ile daha fazla entegre olabilir ve satış yapma ihtimallerini arttırabilirler. 

Doğru Platformlardan İlerlenmeli

Sosyal satışın başarıya ulaşması için firmaların angaje oldukları platformları doğru belirlemeleri gerekir. Sadece bir sosyal medya yönetimi stratejisi oluşturmak sosyal satışları arttırmak için yeterli değildir. Sosyal medya platformları arasında hedef kitlenin gözdesi olanların belirlenmesi ve her platformun dinamiğine göre hareket edilmesi başarıya ulaştırır. 

Sosyal medyada çok takip edilen kişilerin dikkatinin çekilmesi firmaların atacağı en önemli adımlar arasında yer alır. Onlarla etkileşime geçmeyi başaranlar hedef kitlelerinin de ilgisini çekebilirler. Sonrasında ise satış hunisi stratejilerini devreye sokup kazançlarını arttırabilirler. 

Sosyal satış stratejileri devreye sokulduğunda sonuçlar yakından takip edilmelidir. Etkileşim oranları, takipçiler ve eş zamanlı olarak yapılan satışlar bilinirse stratejiler de bu doğrultuda yenilenebilir. 

Sosyal satışta dönemsel olarak yeni taktikler denenmeli ve her defasında yeni kişilerle etkileşime geçilmesi amaçlanmalıdır. Sosyal medya platformları ve içerik pazarlaması birlikte yürütülmeli; elbette web tasarım alanındaki yenilikler de hayata geçirilmelidir. 

Sosyal Satış “Kişiselleştirilmiş” Ögeler Barındırır

Sosyal satış stratejisini başarılı bir şekilde uygulamak isteyen firmaların sosyal medya yönetimi, içerik pazarlaması, internet reklamcılığı, sosyal medya reklamcılığı ve tüm dijital pazarlama stratejilerini harmanlamaları gerekir. Müşterilerine kişiselleştirilmiş hizmet sunarak onların kendilerini özel hissetmelerini sağlayabilirler. Canlı yayınlar yaparak kendilerini tanıtabilirler, ürünlerinden bahsedebilirler, influencerlarla işbirliği yapabilirler ve onlara özelleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sunmak adına Chat bot teknolojisinden yararlanabilirler. 

İnternet kullanıcılarının satın almadan önce araştırma yaptıkları, alışveriş yapmadan önce markaya güvenmek istedikleri, markaya saygı duyarlarsa onları tercih etme olasılıklarının yükseleceği unutulmamalıdır.