Marka değerinizi yükseltmek, marka bilinirliğinizi arttırmak, ürünlerinizi ve hizmet süreçlerinizi mükemmelleştirmek adına harcadığınız tüm çabalara rağmen beklediğiniz satış rakamlarına ulaşamıyor musunuz? Bu soruya yanıtınız “evet” ise yanlış yaptığınız bazı şeyler olduğundan emin olabilirsiniz.

Müşterilerin sizin ürünlerinizi ya da hizmetlerinizi tercih etmesi için; sunduklarınıza ihtiyaçları olduğunu düşünmeleri gerekir. Tanıtımınız için başvurduğunuz geleneksel ya da dijital pazarlama stratejileri hedef kitlenize doğru mesajları sunamıyorsa; onlarda satın alma gereksinimi doğuramazsınız. Fiyatlandırma politikanız ne kadar uygun olursa olsun, ürünleriniz ne kadar kaliteli olursa olsun hedef kitlenizin size ihtiyacı olduğunu düşündüremezseniz hiçbir zaman hedeflerinize ulaşamazsınız.

Ürünlerinizi satmak için uyguladığınız pazarlama yöntemlerini çeşitlendirmeli ve hedef kitlenizi etkileyecek hamleleri devreye sokmalısınız. Satış yapamamanız firmanızın başarıları hak etmediği anlamına gelmez, doğru adımlarla müşterilerinizin sizi tercih etmesini sağlayabilirsiniz. Bu yazımızda satış yapmanıza engel olan farklı varsayımları bulabilirsiniz.

1.Müşterilerinizin Ürünleriniz Hakkında Bilgisi Olmayabilir

Tüketicilerin bir ürünü tercih edip satın alması için öncelikle o ürünle ilgili bilgi sahibi olmaları gerekir. Siz işletmenizin ve ürünlerinizin reklamını yapıyor olsanız bile bu reklamların hedefine ulaşıp ulaşmadığından emin olmalısınız. Doğru pazarı hedeflerseniz ve firmanızın mesajlarını doğru bir dille aktarırsanız satışlarınızı çoğaltabilirsiniz. Bu aşamada ürünlerinizin ya da hizmetlerinizin müşterilerinize sunacağı faydaları belirlemeniz ve bu faydaları net bir şekilde onlara iletmeniz gerekir. Çünkü ürününüzü tanısalar dahi faydalarını net bir şekilde anlayamayabilirler. Onların bilgi açlığını gidererek ürün satışlarınızın önündeki en büyük engeli kaldırabilirsiniz.

2.Müşterileriniz Ürünlerinizin Faydalarını Net Bir Şekilde Anlamamış Olabilir

Tüketicilerin çok büyük bir kesimi sadece fiyatı uygun diye ürün satın almaz. Ürünleri seçerken faydalarını ve fiyatlarını birlikte düşünür; satın alma kararı mantıklıysa harekete geçerler. Ürünleriniz tanındığı halde beklediğiniz oranda satılmıyorsa; ürünlerinizin faydalarının bilinip bilinmediği ile ilgili küçük araştırmalar yapabilirsiniz. Elde ettiğiniz sonuçlar pek de iç açıcı değilse ürünlerinizin faydalarını sosyal medya yönetimi ve web tasarım gibi dijital pazarlama yöntemleriyle açıklayabilirsiniz.

3.Müşterileriniz Ürünlerinizi Değerli Bulmuyor Olabilir

Müşterileriniz ürünlerinizi tanıyor, faydalarını biliyor ancak yine de ürünlerinizi satın almaya değer bulmuyorlarsa sorunun büyük kısmı sizdedir. Böyle bir algının oluşmasına neden olduysanız ürünlerinizle ilgili ihtiyaç farkındalığı yaratamamışsınız demektir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız ürünlerinizin faydaları ile birlikte ürünlerinizin kullanımı durumunda müşterilerinizin kazançlarının neler olacağını da detaylı bir şekilde anlatmalısınız. Ürünlerinizi tanıtmak için kullandığınız geleneksel ve dijital pazarlama stratejilerini bu durumda da devreye sokabilirsiniz. Müşterilerinizle bireysel etkileşime geçeceğiniz sosyal medya yönetimi stratejilerinden yararlanarak satışlarınızı yükseltebilirsiniz.

4.Müşterileriniz Ürünlerinizin İhtiyaçlarını Nasıl Karşılayacağını Bilmiyor Olabilir

Az önce de belirtildiği gibi tüketiciler tam olarak hangi amaçla kullanacaklarını bilmedikleri ürünleri satın almak istemezler. Fiyatları düşük dahi olsa o ürünleri satın almanın kendilerine hiçbir katkısı olmayacağı kanısını taşırlar. Aynı hisleri sizin ürünlerinize karşı da besledikleri için satışlarınızı yükseltemiyor olabilirsiniz. Bu durumda ürünlerinizin hayat kolaylaştırıcı etkisi varsa bu özelliklerini tanıtmaya ağırlık vermelisiniz. Tüketicilerin ürünlerinizi satın alması için onların farkındalığını arttırmaya çalışmalı ve gerekirse viral etkisi olan dijital pazarlama stratejilerine başvurmalısınız.

5.Ürünleriniz Kolay Ulaşılabilir Değilse, Müşterileriniz Satın Alma Kararı Vermeyebilir

Ürünlerinizi bilen, tanıyan ve üstelik faydalarının da farkında olan müşteriler hala satın almaya direnç gösteriyorlarsa; bu durumda ürünlerinizin satıldığı kanalları gözden geçirmelisiniz. Sadece işletmenizde ürün satışı yapıyorsanız lokallikten kurtulmanız çok zor olacaktır. Gerekli teknik altyapı çalışmalarını tamamlayarak online satış yapmaya başlayabilir; hızlı ve güvenli teslimat seçenekleri sunarak satışlarınızı bir anda arttırabilirsiniz.

Bir Önceki Yazımızı Okuyun : Adı ile Aranan Bir Markaya Sahip Olmak İster Misiniz?