Dijital dünyada yer almayan markalar çok şey kaçırıyor. Diğer tüm reklam mecralarına oranla, dijital pazarlama çalışmaları ölçülebilir, verimli ve nispeten ucuz. Dijital dünyada markalarının varlıkları devam ettirme fikri tüm işletmecilere hoş geliyor. Ama bunu nasıl yapmalı?

İşlevsel bir internet sitesi, düzenli sosyal medya paylaşımları, ilgi çekici içerikler ve raporlama gibi birçok teknik gereksinim barındıran dijital pazarlama alanında, ayrıca yaratıcı bir bakış açısı, raporları yorumlamaya elveren bir pazarlama bilgisi gibi zihinsel yeterlilikler de gerekli.

Ayrıca tüm diğer pazarlama faaliyetlerinde olduğu gibi, dijital pazarlama konusunda da önemli olan süreklilik. Tutarlı bir şekilde içerik üretmek, içeriği yaymak, donuş toplamak ve verileri yorumlamak ayrıca yeni çalışmalar için iyileştirmeler yapmak gibi karmaşık bir sürecin, bir birinden farklı yeteneklere sahip bir ekip tarafından yönetilmesi en verimlisi.

Marka sahiplerinin dijital pazarlama konusunda artan merakı bu konuda onları duyarlı kılsa da işin işleyişinin farkında olmaktan çok uzaklar.

Genelde, bu konuda bir personel istihdam etmek ve çalışmaları firma bünyesinde yönetmek istiyorlar. Fakat bunun hem marka açısından hem de arılan kaynağın verimli kullanılmaması açısından taşıdığı bazı riskler var.

Ucuz Olan Verimsiz Olabilir

Dijital pazarlama çok farklı yeteneklerin bir arada bulunduğu bir alan. İçerik üretimi, sosyal medya, grafik tasarım, web optimizasyonu, seo, ölçümleme ve strateji geliştirme.

Tüm bu işleri aynı anda yapacak bir personel inanın imkansız. Yapabileceğinizin en iyisi; bu alanlardan ikisinde nispeten iyi olan bir personel bulup diğer alanlarda ise şansa güvenmek.

Bir dijital ajans ile çalıştığınızda tüm bu süreçler alanında uzman, daha önce çeşitli projeler vasıtası ile bu konuda tecrübe sahibi kişiler tarafından organize edilecektir. Bu sayede yatırımızdan en verimli sonucu alacaksınız.

Kötü İş/Düşük Etkileşim

Dijital platformlardaki paylaşımların çok büyük bir kısmı görsellerden oluşuyor. Bu kadar görsel kalabalık içerisinde; düşük kalite ya da kalitesiz görsellerin ise neredeyse hiç şansı yok. Bu durum muhtemelen markanızın alacağı potansiyel etkileşime ulaşmanızı engelleyecektir.

Sadece tasarım konusu bile birden fazla uzmanlık gerektiren bir alanken, tasarımcınızdan metin oluşturmasını, font seçmesini ve etkileşim analiz etmesini bekleyeceksiniz.

Yatığınız personel yatırımı ve etkileşim göz önüne alındığında, alternatif maliyetleriniz ile aslında zarar ediyor olacaksınız.

Sadece Markanı Bilmek

Tabii ki sizin markanızı en iyi siz bilirsiniz. Markanızı, ürünlerinizi, hizmetlerinizi kimse sizin kadar bilemez. Bu bilgi aynı zamanda hem avantaj hem de dezavantajdır.

Ayrıca, ajanslar birden fazla sektörde, birden fazla marka ve ürün ile çalıştıkları için, ürünler ve hizmetler arasında kıyaslama yapabilir, sizin markanızın güçlü ve zayıf yönlerini rahatlıkla analiz edebilir. Bu bakış size markanızı ya da ürünlerinizi güncellemek konusunda paha biçilmez fikirler sunabilirler.

Tarafsız Olmanın İmkansızlığı

Kendi ekibiniz, bünyenizdeki bir personel tarafından sunulan bir işe bakışınız ile size bir ajans tarafından önerilen bir işe bakışınız aynı olmayacaktır. Ajanslardan gelen işlere karşı her zaman daha eleştirel ve mükemmeliyetçi olacaksınız. Bu bakış, muhtemelen ajansınızı daha sorunsuz ve etkili işlet üretmeye yönlendirecek.

Ekibiniz tarafından üretilen işlere karşı ise daha az beklentiler ile bakacaksınız. Kendi bünyenizden çıkan işlere karşı tutunacağınız bu kayırmacı tutum markanızın kalite standartlarını düşürecektir.

Bu sadece tasarım kısmında da olmayacak. Her ay sonu, kendi ekibinizden gelen raporlara karşı motive edici, ajanstan gelen raporlara karşı ise eleştirel olacaksınız.

Bünyede Çözmek Vs. Ajans İle Çalışmak

Sakin ve tarafsız bir muhakeme sürecinin sonunda, markasının dijital itibarını bünyesinde istihdam ettiği yetersiz bir çalışana teslim etmek hiçbir marka sahibinin aklına yatmaz. Ne var ki ülkemizde hakim olan orta ölçekli işletme mantığı, ucuz olanın alternatif maliyetlerini asla düşünmez. Ucuz olanı satın alır, fayda göremez, tekrar başka bir uzun olanı alır, yine olmaz, ucuz olanı tamir ettirir, tekrar masraf eder, yine olmaz… İş sonunda başta pahalı görüneni geçmiştir aslında.

Markasını büyütmek ve sağlamlaştırmak isteyen bir kişinin sahip olması gereken bakışı, Peter Drucker’ın şu sözünden daha iyi özetleyen bir şey yoktur sanırım: “İnovasyon ve pazarlama sonuçları (ciroyu) getirir, geri kalan her şey maliyettir.

Markanızın dijital varlığı en önemli atar damarlarından biridir. Bunu işinizi göreceğini düşündüğünüz kişilere değil, uzmanlarına bırakın.