Arayüz tasarımı tüm dijital ürünlerin başarısında oldukça belirleyici bir unsurdur. Bu nedenle de arayüz tasarımında mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalar ve uzak durulması gereken hatalar vardır. Oldukça sık yapılan, ilk etapta göze hoş gelse de aslında kullanıcı deneyimi açısından sorun teşkil eden hataları ele aldık. Bu sayede çok bariz olan ama gözden kolayca kaçabilen hataları yapmadan, işlevsel ve başarılı arayüz tasarımları yapmak daha kolay olacak. 
 
Arayüz tasarımında yapılan hataların sonuçları oldukça dikkat çekici. 
 
Eğer bir sitede, yazılımda veya mobil uygulamada arayüz tasarımı yeterince başarılı değilse insanların yaklaşık %40’ı platformdan ayrılıyor. 
İnsanların %50’ye yakını bir sayfanın açılmasını sadece 2 saniye bekleyebiliyor. 
İyi bir kullanıcı deneyiminin önemli olduğunu ifade eden kişilerin oranı ise %95. 
Tasarımda herhangi bir hata ile karşılaşıldığı zaman kullanıcıların %90’dan fazlası platformdan ayrılmayı ve bir daha ziyaret etmemeyi tercih ediyor. 
 
Bu veriler ışığında dijital ürünlerde yüksek dönüşüm oranları elde etmenin önemini fark etmek kolay. Asıl önemli olan dönüşümü etkileyecek hatalardan kaçınarak tasarım yapmak. Arayüz tasarımında en sık yapılan hataları sizler için bir araya getirdik, keyifli okumalar.
 

1. Responsive Olmayan Tasarım 

Her geçen gün mobil cihaz kullanıcılarının sayısı artarken artık her ekranda aynı performansı sunmayan arayüz tasarımlarının rekabet şansının olmadığını söylemek şaşırtıcı olmuyor. Duyarlı tasarım olarak da adlandırılan bu tasarımlarda her ekran çözünürlüğü ve cihaz için uyumlu olacak şekilde planlama yapılarak hem kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi hem de daha çok kişiye erişilmesi mümkün oluyor. 
 

2. Yaratıcı mı Karmaşık mı? 

Tasarımcılar doğal olarak yaratıcılıklarını ön plana çıkarmak isterler. Ancak onlar için yaratıcı olan tasarımlar, son kullanıcılar açısından oldukça karmaşık olabilir. Bu nedenle basit ve sezgisel kullanıma uygun tasarımların dışına çıkmamak gerekir. Tasarımları ve tasarıma bakış açısı ile pek çok insanın idolü olan Leonardo da Vinci’nin de söylediği gibi “Basitlik, karmaşanın nihai sonucudur.” Yaratıcı ve sıra dışı tasarımlar yapmak her tasarımcının hayali olsa da dijital ürünlerde hedef kitleyi düşünmek doğru arayüz tasarımı yapmanın anahtarıdır. 
 

3. Sezgisel Olmayan Dolaşım

Arayüz tasarımında organizasyon çok önemlidir. Kullanıcı deneyimini destekleyen bir hiyerarşi yapısı sağlanmadığı sürece kafa karışıklığı ortaya çıkar. Tasarımdaki her rengin, eyleme çağrı cümlesinin veya butonun tek bir görevi olması önemlidir. Yeşil bir butona tıklamak “kaydet” anlamına gelir ve bu butonu aynı platformda “sil” gibi farklı bir anlamda kullanmak ciddi karmaşaların ortaya çıkmasına yol açabilir. 
 

4. Görsel Seçimi 

Arayüz tasarımında görsel seçimi her zaman çok etkilidir. Çünkü kullanılan görsellerin inandırıcı olması çok önemlidir. Hazır görsellerin büyük bir kısmı yeterince inandırıcı olmadıkları için kullanıcılarda olumsuz hislere neden olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka kişilerin daha fazla güvenini kazanacak, mümkünse projeye ait gerçek fotoğraflar kullanarak tasarımları tamamlamak gerekir. 
 

5. Referanslara Yer Verin 

Kullanıcı deneyimin bir önemli unsuru da sunduğunuz ürün veya hizmet ile ilgili bir dönüşüm alabilmenizdir. Bu noktada kullanıcılara gerçek veriler vermeniz belirleyici öneme sahip olacaktır. Müşteri geri bildirimleri, kullanıcılar tarafından yapılan yorumlar ya da oluşturulan içeriklere yer verilen bir tasarım daha fazla güven verir. Yapılan araştırmalar sonucunda gerçek müşteri deneyimlerinin karar verme sürecinde 12 kat daha fazla güven oluşturduğu ortaya çıkmıştır. 
 

6. İçerik Oranı

İnternetin insan hayatındaki etkisi oldukça hızlı şekillerde gerçekleşiyor. Bundan 15 yıl önce uzun uzun içerikler okumak, blog sayfalarını takip etmek dönemin sosyalleşme ve bilgiye erişme yöntemiyken günümüzde kısa videolar izlemek, hap bilgi içeren kısa yazılar okumak ya da görsel üstünde yazı okumak gibi bilgiye erişim tercihi yaygın. Bu nedenle arayüz tasarımlarında olabildiğince az yazı kullanmak önemlidir.  Pek çok kullanıcının site içeriğini okumayacağı için ana tasarımda hap bilgileri vermek, az yazı ile çok şey anlatmak ve duygusal etki oluşturmak önemlidir.