Kurumsallaşma sürecini başarılı bir şekilde tamamlamış firmalar için en verimli büyüme yolu bayilik vermektir. Markanızı büyütmenin ve ciro olarak büyümenin en ucuz yoludur bayilik vermek. Sizin ürettiğiniz bir ürünü, bir hizmeti satma yetkisini birine vermektir bayilik. Sizden kaynaklanan bir gelir imkanını bir başkasının pazarlama imkanı ve sermayesi ile paylaşmak ve geliri paylaşmak üzerine kurulmuş bir gelir modelidir. Büyümeyi finanse etmenin en ucuz ve karlı yöntemidir aslında.
Bayilik vermek güzel de almak nasıl. Bir paragraf boyunca bayiliği vermenin karlarından bahsettikten sonra, bayilik almanın da karlı olduğunu iddia etmek garip mi olacak? Hayır. Eğer elinizdeki imkanları iyi analiz etmiş ve kendi yeteneklerinize uygun bir sektör seçmişseniz bayilik almak da gayet karlıdır.
Bir ürün düşünün. Her şey hazır. Ürün geliştirilmiş, markalama hazır, ar-ge yapılmış. Size kalan tek şey sermayeniz ile bu ürünün satılabileceği bir işletmenin kurulumunu finanse etmek ve satışların kar ortağı olmak. Bu açıdan baktığınızda bayilik almanın da kendi içerisinde çok karlı bir matematiği var.
Kurumsallaşma sürecini tamamlamış ve üretim araçları ile ilgili yatırımlarını tamama erdirmiş her firma için bayilik yeni bir gelir modelidir. Bu tip firmalar, Bayilik Listesi (http://www.bayiliklistesi.com/) gibi platformlardan bayilik fırsatları ile ilgili ilanlar yayınlarlar. Böylece, satış noktalarını finanse etmekte kullanılacak sermayeyi bayili alıcılarından karşılar ve bu kaynağı ürünün geliştirilmesi alanında kullanır. Bayilik konusunda yatırım yapanlar eğer geçekten karlı ise bayilik ağınız gelişecektir.
Bayilik Alanlar Sizden Ne Bekler?
Bayilik almak isteyen ve bu konuda yatırım hedefleyen biri, en iyi ürünü değil, en karlı ürünü tercih eder. Karlılıktan kasıt ciro ve kar payı dengesidir. Bu açıdan bakıldığında, bayilik ilanı veren firmaların bir yatırımcının muhasebesini göz önünde tutması gerekir. Nasıl bir ürüne sahipsiniz? Bu ürünün satışında aracılık edecek kişilerin kar payı ne olacak? Ne kadar satılabilir bir ürününüz var? Yatırımcı parasını ne zaman geri kazanacak? Siz bu hesapları yapmıyorsanız bile sizin hakkınızda bu hesaplar yapılıyor emin olun.
En Başarılı Bayilik Örnekleri
Gerçekten başarılı olan bayili örneklerinin ortak noktası etkili pazarlama çalışmaları ve gelişmiş ürün bilgisidir. Dünya çapında bayilik ağı geliştirmiş büyük firmalar aslında “Know-How” ve talep satarlar. Burger King markasını düşünün. Size ekmek arasını köfte bayiliğini kaç paraya verecektir? Sattığı şey size yolladığı donmuş köfteler ve ekmekler değildir aslında. Üzerine yatırım yapılmış bir bilgi ve bu bilgi ile geliştirilen ürünün talebidir. Marka bu talebi sürekli ve kaliteli reklam çalışmaları ile ayakta tutmaktadır.
Bayilik Vererek Büyümek İsteyenlere Tavsiyeler
Bayilik vermek sureti ile satış kanallarını geliştirmek isteyenlerin dikkat etmesini önerdiğimiz birkaç ipucunu aşağıda topladık. Diğer sorularınız içinse buradan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Marka
Aslında satılan şey budur. Etrafta gördüğünüz kahve dükkanları arasında en başarılı olanın, bu konuya en çok özenen marka olması tesadüf değil. Bu konuya en az satmayı düşündüğünüz şey kadar önemli. Bir marka inşa etmediyseniz bir markanın bayiliğini veremezsiniz. Zayıf bir marka inşası ile ancak bazı işletmelerin tedarikçisi olabilirsiniz.
Kurumsallık
İş akışınız ve çalışma şeklinizin oturmuş ve kesin olmasıdır. Biri sizin bayiliğinizi aldığında bir sorun için hangi departman ile görüşeceği, hangi sorunun hangi yetkiliye sorulacağı, nasıl bir süreç işleyeceğinin belirli olmasıdır. Kişiye özel uygulamalar ve aksaklıklar size ve markanıza olan güveni sarsacaktır.
Temsil
Bayilik alıcısına taahhüt ettiğiniz ürün kalitesinin tüm yapıda aynı özen ile görünmesidir. Tüm kurumsal kimlik bileşenlerinizden, web tasarım ve reklam çalışmalarınızdan bu kalitenin yansımasıdır. Bayilik veren firmanın ürününe bu tip çalışmalar ile bir katma değer eklemesi ve bu değeri bayisi ile paylaşması beklenir. Bu karlılığı siz üreteceksiniz, bayiniz değil.
Gelir Paylaşımı
Bayilik alanların önüne koyabileceğiniz bir yatırım planınız olmalı. Her yatırım planı üç ayak üzerinde durur. 1. Yatırım miktarı 2. Vade 3. Kazanç. Somut, anlaşılır, gerçekçi bir plan olmalı.