Tasarımda birden farklı dinamiği göz önünde bulundurarak hareket etmek en doğru sonucu almak açısından önemlidir. Kullanıcı deneyimi ve bilgi mimarisi, tasarımlar açısından oldukça değerlidir ve arayüz tasarımlarında da mutlaka dikkate alınmalıdırlar. 

Arayüz tasarımı dijital dünyada aklınıza gelebilecek pek çok yerde kullanılır. İnternet siteleri, oyunlar, uygulamalar ve son kullanıcıya erişen her yazılım bir arayüze sahiptir. Bu nedenle de kullanıcıların ilgisini çekebilmek ve kullanıcı deneyimini yükseltmek için arayüz tasarımı çok önemlidir. İnsanlar artık internette istedikleri her şeye kolayca ulaşabiliyorlar. Bunun bir sonucu da beğenilmeyen arayüze sahip olan bir internet sitesi anında kapatılıyor ve daha iyisi aranıyor. Dijitale dünyada rekabete girmek için arayüz tasarımında bir yol haritanız olmalı ve mutlaka yeterince araştırma yaparak hedef kitlenizi doğru belirlemelisiniz.

Arayüz Tasarımı Temelleri Nelerdir?

  • Kolay kullanılabilir menü yapıları ve butonlar,
  • Uygulama, program ya da internet sitesi içerisinde sorunsuz bir şekilde gezinme imkânı,
  • Yorucu olmayan renkler ve görsel,
  • Kullanıcıların aradıklarını bulabilmesine uygun bir yapı,
  • Kullanıcıların ilgisini çekecek bir düzen oluşturulması arayüz tasarımının temelleri arasında yer alır.

Arayüz tasarımı sunuma ve etkileşime odaklanır. İyi bir sunum insanların dikkatini çekerken yüksek etkileşim sağlayarak söz konusu tasarımın rakiplerinin arasından sıyrılmasına yardımcı olur. Arayüz tasarımında görünüm, etkileşim ve kullanıcıların sunulan arayüze verdiği tepkiler çok değerlidir. Ayrıca söz konusu tasarımın her tür cihazda aynı performans ile çalışması gerekir. İyi bir arayüz tasarımı yüksek kullanıcı deneyimi sunar. Sezgisel kullanıma uygun olarak kurulan yapılar başarılı sonuçlar elde etmeyi mümkün kılar.

Farklı Bileşenleri Göz Önünde Bulundurarak İlerleyin

Arayüz tasarımı yaparken ihtiyacınız olabilecekleri mutlaka bilmeniz gerekir. Bu sayede birbiri ile uyum içerisinde olan bir tasarım yapabilirsiniz. Bir arayüz envanteri oluşturmak başlangıç için oldukça iyi bir seçenek olacaktır. Arayüz içerisinde tipografi, görseller ve medya, formlar olarak 3 kategoride ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerekir.

Tipografi: Başlık, alt başlık yapısı; paragraf yapısı, fontu liste yapısı gibi temellere sahiptir.
Görseller ve Medyalar: Logo, ikonlar ve tasarımda yer alacak tüm görsel materyalleri kapsar.
Formlar: Metin girişi, menü seçimi ve onay kutuları bir tasarımda yaygın olarak kullanılan formlardır.

Arayüz tasarımında ihtiyaç duyulanları kategorize etmek ve bir araya getirmek başlangıç için iyi bir adımdır. Sonrasında ise bir sunum dosyasında tasarımı netleştirmeye başlamak gerekir. Menü ya da sayfa geçişlerinin planlanması hem yazılım tarafına destek sağlar hem de tasarımda bütünlük elde etmek için gereklidir.

Arayüz Tasarımında Önemli Adımlar

Hedef Kitle Tanımı

Arayüz tasarımı hedef kitle ile internet sitesi/uygulama arasında bağlantı olarak ifade edilir. Bu nedenle kullanıcıların ilgisini çekebilmek için onları tanımak gerekir. Hedef kitlenizin yoğun olarak kullandığı uygulamaları, ziyaret ettikleri internet sitelerini mutlaka incelemeniz ve arayüz tasarımında kullanacağınız bileşenleri bu incelemeler sonucunda seçmeniz önemlidir.

Tanıdık Kalıplara Odaklanma

Arayüz tasarımı karmaşık gözükse de aslında Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek olmadığını unutmamak gerekir. Pek çok başarılı uygulamanın ve internet sitesinin görünümleri çok farklı olsa da yapıları benzerdir. Facebook, Instagram, Apple Music gibi uygulamalara baktığınız zaman hem benzemediklerini hem de çok benzer olduklarını görebilirsiniz.

Etkili İletişim ve Geri Bildirim

Başarılı bir tasarım yüksek kullanıcı deneyimi anlamına gelir. Bunun için de kullanıcıların sitenizi ya da uygulamanızı ziyaret ettiklerinde kafa karışıklığı yaşamaması çok önemlidir. Kullanıcıların yaptıkları eylemlerde bir hata olduğunda net bir şekilde ifade eden uyarılara yer vermek olumlu bir deneyim sunmanıza yardımcı olur.

Tutarlılık

Tasarımda tutarlılık her şeydir. Tutarlı tasarımlar sorunsuz entegrasyon için idealdirler ve kullanıcılar bu tasarımlarda daha çok zaman geçirirler. Bir ekranda kullanıcının öğrendikleri başka bir ekranda değişmemelidir. Her işlem birbirine benzer şekilde yapılabilmeli ve tasarımda dikkat dağıtıcı unsurlara yer verilmemelidir.

Görsel Hiyerarşi

Her ekranda, menüde ve sayfada hiyerarşik bir düzen olması gerekir. Eğer tasarımda kullanılan görsel hiyerarşi güçlü ise bu başarılı bir tasarımdır. Tutarlılık da görsel hiyerarşinin ayrılmaz bir parçası olmalıdır.

Basit ve Amaca Yönelik Tasarımlar

Arayüz tasarımının basit olmasına özen gösterin. Kullanıcıların sezgisel olarak aradıklarına ulaşabildikleri tasarımlar basit olanlardır. Bir kullanıcının üzerine düşünmeden kapatma tuşunu bulabilmesi gibi alışkanlıklarını göz önünde tutarak basit tasarımlar yapmaya özen gösterin.

Son olarak arayüz tasarımında belirli temelleri göz önünde bulundurarak yapacağınız hamleler sonucunda kullanıcıların tercih edeceği bir tasarıma imza atmak mümkündür. Tutarlı olmayı, basit kalmayı ve belki de en önemlisi Amerika’yı keşfe gerek kalmadığını unutmamanız yeterlidir.