İnternetin kullanımı yaygınlaştıkça; kullanıcılar edindikleri deneyimler doğrultusunda yeni beklentiler içine giriyor. Dolayısıyla dijital işler yapan grafikerlerin ve tasarımcıların internet kullanıcılarına hitap etmesi tercihten ziyade gereklilik haline dönüşüyor. Sürekli kendini tekrarlayan, popüler trendleri takip etmeyen ve kendini körelten kişiler bir süre sonra talep görmez hale geliyor. 

İnternetle birlikte evrilen web tasarım trendleri hem firmaların daha çok takip edilmesini hem de kullanıcıların deneyimlerinin iyileştirilmesini mümkün hale getiriyor. Eskiden bir sitenin responsive olması yeterli gelirken artık responsive sitelerden özgünlük ve yaratıcılık da bekleniyor. Beklenti artıkça tasarımcıların bilgilerini güncellemesi ve teknolojik altyapılarını güçlendirmesi önem kazanıyor. Bu yazımızda kendini geliştirmek ve yerinde saymak istemeyenlere özel ipuçları sunacağız ve 2018 yılının en popüler web tasarım trendleri ile ilgili bilgi aktaracağız. 

Srolling ve Dikey Akan İçerik

Aşağı doğru akan tasarımları yalnızca yeni trend olarak sınıflandırmak doğru bir yaklaşım değildir. Scrolling hem mobil sitelerin hem de web sitelerinin etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayan, kullanıcı deneyimini iyileştiren ve neredeyse tüm içeriklerin tek bir hareketle görüntülenebilmesini sağlayan bir fonksiyon olarak değerlendirilebilir. Tüm cihazlarla kolay bir şekilde entegre olabilen bu çok yönlü fonksiyonun modası bu sene de geçmiyor; üstelik giderek daha çok kullanılıyor. Siz de web sitenizi yenilemeyi ya da yeni bir web sitesi için web tasarım fikri bulmak istiyorsanız Scrolling güvencesiyle hedeflerinize ulaşmayı garanti altına alabilirisiniz. 

Tipografi Temelli Tasarımlar

Tasarımda minimalizmin etkisinden kurtulamayanlar için tipografi temelli tasarımlar favoriler arasında yer alıyor. Görsellerin hantallaştırabildiği siteleri hareketlendiren; sitelerin estetik görünmesini sağlayan ve siteleri daha stabil çalışır hale getirebilen tipografi temelli tasarımlar 2018 yılının tartışmasız en favori tasarım trendleri arasında yer alır. Tipografi temelli tasarımlarda farklı fontların çeşitli boyutlarda kullanılması ile firmalar okuyucularına mesajlarını da daha net bir şekilde iletebilir. 

Gradient ve Canlı Renkler

Web sitelerinde sıradanlığa düşmek istemeyenlerin beğenisini kazanan gradient ve canlı renklerin hakimiyetindeki tasarımlar; kullanıcıların ilgisini çekmeyi başarıyor. Gradient kullanımı cesur renklerle birleştiğinde bu web tasarım trendinin etkisi artıyor. Markalar cesur duruşlarını sergilemek ve ziyaretçilerinin dikkatini çekmek için tasarımda gradient etkisinden yararlanabiliyor. 

Pattern ve Geometrik Şekiller

Web tasarımında pattern kullanımı 2016 yılından bu yana etkisini sürdürüyor ve 2018 yılında da popülerliğini korumaya devam ediyor. Web sitelerinin arka planlarında, görsellerinde ve logolarda kullanılan geometrik şekillere dayanan bu web tasarım trendinde; farklı şekiller kullanılarak görsel etkileyiciliği çok yüksek siteler ortaya çıkarılabiliyor. Görsel algıya hitap etmesi ve aynı zamanda işlevselliği bu tasarım trendinin yıldızını parlatıyor. 

İllüstrasyon

İllüstrasyon

İllüstrasyon kullanılan web sitelerinin başarıları arttıkça web tasarım trendleri de bu doğrultuda gelişme göstermeye başladı. Var olan görsellere yaratıcılık katabilen tasarımcıların hızla gelişme göstermesi web sitelerinde özgünlüğü arttırıyor. Standart görsellerin tahtını deviren bu web tasarım trendi sosyal medya yönetimi ve diğer dijital pazarlama yöntemlerinin başarısını arttırmak için de kullanılıyor. Böylece rakiplerinden farklı olduğunu vurgulamak isteyen markalar da bu web tasarım trendine “Hayır!” diyemiyor.

Animasyon

Web tasarım trendlerinin bazıları geçmiş dönemlerde popülerken bir süre sonra etkisini yitiriyor; sonra unutulan bir web tasarım trendi özel bir markanın tercihi ile yeniden rüzgar gibi esip geçiyor. Web tasarımda animasyon kullanımı eski bir fikir olsa da 2018 yılında en popülerler arasına girmeyi başardı. Animasyonların dinamikliği site ziyaretçilerinin dikkatlerini çekebiliyor, marka mesajlarını eğlenceli bir şekilde aktarabiliyor ve en önemlisi özgünlük arayışında olan markalara da hitap edebiliyor.