Yazılım konusunda insanlar kendilerine haksızlık yapıyorlar. Aman biz anlamayız, bilmeyiz… Hepimiz anlamadığımız, bilmediğimiz ürünleri satın alıyoruz ve kullanıyoruz. Hepimizin en az bir cep telefonu var ama hiçbirimiz cep telefonu üretmiyoruz. Yani bir şeyi satın alırken iyisini kötüsünü anlamak için o şeyin nasıl yapıldığına bilmemize gerek yok. Konu yazılıma gelince de durum aynı aslında. Bir yazılımcı olmasanız da yazılım hizmetinin kalitesi hakkında fikir sahibi olmak mümkün. 

Belirli bir talebi karşılamak için önceden hazırlanmış paket program yazılımlarını konumuzun dışında tutarsak, yazılım bir hizmettir. Ortada görebileceğiniz, tartıya koyup tartabileceğiniz bir ürün bulunmaz. Bu açıdan kalite konusunda fikir sahibi olmak başta zor gibi görünebilir. Aslında günlük hayatta sadece hizmet satan birçok firmadan hizmet alıyoruz. O kurumlarda kaliteyi ne ile ölçülüyorsa, yazılım içinde aynı mantık işletilebilir. 

Kalite Ne Demek?

Önce buradan başlamalı belki; bir hizmetin kalitesi ne ile ölçülür? Evinizin banyosunu yenilediğinizi düşünün. Bir vitrifiye mağazasından seramiklerinizi, lavabonuzu, bataryanızı seçtiniz ve satın aldınız. Bir usta ile anlaşıp işçilik satın almak istiyorsunuz. Bu ustanın hizmet kalitesi hakkında iş öncesinde nasıl fikir edinebilirsiniz? İş bittikten sonra hizmet kalitesi hakkında konuşurken nelere atıf yaparsınız?

İş bittikten sonra size söz verdiği şekildeki işi, söz verdiği zamanda teslim etmesine bakarsınız. İş sürecinde gelişen ilişkinizini değerlendirirsiniz. Yazılım hizmeti almanın temelde bir ustalık hizmeti satın almaktan bir farkı yok. 

Fiyat, Kalitenin Garantisi Değildir

Fiyat çoğu zaman kaliteden değil iş yoğunluğundan gelir. Ustanın iş programı doldukça saat ücreti artar. Daha fazla çalışmak imkansız olduğunda, daha pahalı çalışmaya yönelmesi beklenecek bir şeydir.

Tecrübesini kanıtlamış bir ustanın saat ücreti ile yeni birinin saat ücreti arasında mutlaka fark olacaktır. Fakat emin olun bu fark on kat olmaz. Eğer birbirleri arasında on kat fark olan iki hizmet teklifi aldıysanız bu teklifler kesinlikle aynı hizmet için geçerli değildir. Ya hizmet verenlerden biri sizi ve taleplerinizi yanlış anlamıştır ya da talebinizi karşılayacak basit bir yöntem tercih edecektir. 

Konu yazılım ve web tasarım olduğunda gerçekten fiyat yelpazesi çok geniş görünebilir. Bugün internet üzerinde 500 liradan başlayan fiyatlar ile bir internet sitesi edinmek mümkünken, 500 bin TL yatırım maliyeti bulunan projeler de var. Bunların arasındaki farkın büyük kısmı hizmet kalitesinden değil işten gelir.

Biri tek tıklama kurulabilecek bir tema iken, diğerinde kullanıcı deneyimi araştırmaları, özel safa tasarımları, dönüşüm hunileri ve optimizasyonlar gibi karmaşık süreçler yönetilir. Her ikisine de “ne farkı var internet sitesi işte” demek abesle iştigal olur. Aynı fiyat farkı otomotiv sektöründe, konut sektöründe ve giyim sektöründe de mevcut. O zaman Clio’da otomobil, S600 de. Ne farkı var canım...

Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bu karmaşadan kurtulmak ve tam talep ettiğinizi almak için sizin de donanımlı olmanıza gerek var. Her markanın kaynakları kısıtlıdır ve bazen bir kaç yanlış deneme bu kısıtlı kaynaklarınızın tükenmesine sebep olabilir. Onun için en başta, en doğru olanı bulabilmeniz için size kısa bir liste hazırladık.

Öncelikle Ne İstediğinizden Emin Olun

Öncelikle kararlarınızı netleştirin. Size ne lazım? Gerçekten ihtiyacınız olan bir Clio olabilir. Camdan dışarı baktığınızda, yollardaki otomobillerin çoğunun alt ve orta segment olduğunu fark edebilirsiniz. Kendi ihtiyaçlarınızı net olarak belirleyin.

Bu ihtiyaçlarınızı belirlediğiniz toplantıya varsa pazarlama ve satış derpartmanlarınızı da dahil edin. İhtiyacınız olan yazılımın ana hatlarını belirlemek için resmin tamamına odaklanın ve mümkünse fikirlerinizi görselleştirin. 

“Bayilerimizin cari hesaplarını tutan, online ödeme tahsil edebileceğimiz, sipariş alabileceğimiz ve gelen siparişleri satış ekibine yönlendirebileceğimiz bir yazılıma ihtiyacımız var”

İşi bu noktaya kadar netleştirmeden alacağınız her türlü teklif önce hizmet verecek firmaları sonra da sizi yanıltır. İhtiyaç ve talep listeniz netleşmeden yapacağınız her girişim karanlığa taş atmaktan ibarettir. 

Referansları İnceleyin

Doğru ihtiyaçlar ve taleplerden oluşan listeniz tamamlandıktan sonra işin büyük kısmı tamamlanmış olur. Artık iş bittiğinde nasıl bir şey teslim alacağınızı az çok tahmin edebilirsiniz. Artık size gelen teklifler daha tutarlı olacaktır.

Teklif veren firmaların referansları arasında, kısmen de olsa sizin talep ve ihtiyaçlarınızı karşılayan çözümler var mı? Daha önce bu tip talepleri karşılamış bir firma tercih etmek sizi büyük sorunlardan koruyacaktır. Böyle bir hizmet veren daha önceki tecrübelerine dayanarak sizi belalardan uzak tutabilir. 

Referans olarak size gönderilen ürünleri kullanan firmaların fikirlerini sormaktan da çekinmeyin. Teslim takvimine uyuldu mu? Süreçte çıkan sorunları nasıl çözdüler? Başta planlanmamış maliyetler çıktı mı?

Teslim Süreçleri Konusu Önemli

Ortada satışa hazır bir ürün olsa teslim sorun olmayacaktır. Daha fazla para ile daha fazla ürün bulmak mümkündür ama daha fazla para ile daha fazla zaman satın alınamaz. Hizmetlerin tamamı saat ücretleri üzerinden fiyatlandırılır. Çalışılabilecek saatler ise sınırlıdır. Bu açıdan, daha fazla iş almak isteyen firmalar, kendi programlarını sıkıştırarak teslim sürelerini aksatabilirler. Bu gibi etkilerden korunmak için firmanın teslim süreçlerindeki hassasiyeti hakkında bilgi edinin. 

Ekibi Tanıyın

Bir yazılım projesi ya da bir web sitesi birden çok disiplinden gelen kişinin ortak çalışması ile hayata geçer. Hizmet almayı planladığınız firmanın ekibini tanıyarak hangi alanlarda hizmet verdiklerini, hangi alanlarda dışarıdan destek aldıklarını sorun. Böylece üçüncü taraf firmalar ile arada yaşanabilecek sorunlardan kendinizi korumuş olursunuz. 

Ekibi küçük bir firma talep ettiğiniz tüm hizmetleri kendisi karşılayamayacağı için sizi mağdur edebilir. Çok büyük ekipler arasında ise işiniz kalabalığa kurban gidebilir.

Taviseler ve Danışmanlık Talep Edin

Talepleriniz hakkında ne düşündüklerini sorun ve tavsiyeler isteyin. Her dediğinize tamam diyen bir firma yarın ilk sorunda bunu siz talep ettiniz diyerek sizi sorunla başbaşa bırakabilir. Taleplerinizin sorunsuz yazılıma aktarılabilmesi için danışmanlık talep edin. Sizin kafanızdaki süreç daha verimli bir şekle dönüştürülebilir mi bunu öğrenmeye çalışın.