Yeni bir web sitesi sahibi olmak ya da mevcut internet sitenizi güncellemek istiyorsanız yapabileceğiniz iki şey var; ya bunu işi kendiniz üstleneceksiniz ya da bu işi sizin için yapacak bir profesyonel ile çalışmayı tercih edeceksiniz. İşte bu konu hakkında karar vermeniz eyardımcı olacak birkaç ipucu.    

Nasıl Bir İnternet Sitesine İhtiyacınız Var?

Sizin ve işletmenizin nasıl bir internet sitesine ihtiyacı olduğunu belirleyebilmek için iş modelinizi incelemeniz gerekiyor. Bir internet sitesine hangi görevleri yükleyeceksiniz? Sizin internet sitesinden beklentileriniz ne olacak? Bu nu belirlediğiniz zaman karar vermeniz çok daha kolay olacaktır. 

Bir broşür site işin en basitidir. Adındanda anlaşılacağı üzere bir broşür site ziyaretçilerine işletme hakkında metin, resim ve video gösterebilen sabit ve basit bir yapıdır. Site sahibi marka ya da kurum hakkında bilgi alabileceğiniz, ürün ve hizmetlerini görebileceğiniz, belki referanslarına ve geçmiş işlerine göz atabileceğiniz bir yapıdır. Beklentileriniz bunlar ile sınırlıysa broşür yapısına sahip bir web sitesi sizin için yeterli olacaktır.

Web sitesinden finansal performans bekliyorsanız size bir e ticaret sistemi gerekebilir. İnsanların ürünleri ve fiyatları gördükten sonra sipariş verebilmeleri, satın aldıkları ya da önceden gelen baliyelerini görüntüleyip ödeme yapabildikleri bir yapı daha karmaşık olacaktır. Ayrıca düzenli fiyat ve stok güncelleme hassasiyeti sebebi ile daha kompleks işlemler gerektirebilir. 

Bazı işletmelerin kendisi web sitesidir. Bir online hizmet, bir karşılaştırma sitesi, bir haber sitesi gibi dijital varlıklar aslında işletmelerin kendileridir. Bu tip bir işletme için hazır sistemler kullanmak en büyük hatanız olabilir. Sınırlı temsil ve pazarlama beklentileri olan müşteriler için bir broşür site ya da basit bir e ticaret sitesi kendin yap araçlar ya da CMS ile yapılabilse de işletme için her şeyin internet üzerinden çalışması gerektiği kompleks yapılarda bir profesyonelden destek almak şart olacaktır.

Bazı internet siteleri ise yukarıdaki kategorilerden birkaçına birden dahildir. E ticaret için kısımları, içerik pazarlaması için ayrı bölümleri, temsil için yapılan sayfaları mevcuttur. Bu tip karmaşık site mimarilerinde, sadece ziyaretçilerin kaybolmasını engellemek için bile olsa bir profesyonelden destek almak şart olacaktır. 

Nasıl bir internet sitesine sahip olmanız gerektiğini anlamanın diğer bir yöntemi ise web sitenizin işiniz için ne kadar önemli olacağını kendinize sormaktır. Örneğin, işiniz müşteri ziyaretlerine dayanan bir satış görevi ise müşteri taleplerinizi oluşturmak için bir internet sitesine güvenemezsiniz. Web siteniz işletmenizin yüzde 20'sinden daha azını oluşturuyorsa, basit bir broşür sitesi ihtiyaçlarınızı karşılamalıdır.Eğer işinizin daha fazlası internet tarafından destekleniyorsa bir profesyonel ile anlaşmak mantıklı olacaktır. 

Bunu Siz Yapabilir Misiniz?

Eğer yazılım konusunda bilgi sahibi biriyseniz yapabileceklerinizin sınırı yok. Yazılım ile ilgili olmayan diğer ve asıl kalabalık kitle içinse bir çok seçenek mevcut. 

Web tasarım konusunda bilgi sahibi olmayan kişiler için en basit yöntem kendin yap site uygulamalarıdır. Hiçbir kod bilgisine ihtiyaç duymadan “sürükle-bırak” diye tabir edilen yöntem ile kendi internet sitenizi yapmanız mümkün. Eğer Power Point kullanabilyorsanız kendinize bir internet sitesi yapabilirsiniz. 

Burada asıl engelleyici olan ise zamandır. Belki bir çok insan vakti olsa, kendin yap oluşturucular ile bir internet sitesi yapabilir. Hatta bazıları bununla uğraşmaktan keyif de alabilir. Fakat çoğu zaman işletme sahipleri ya da yetkililer, bu konuda referansları olan biri profesyonelin vaktine talip olurlar. 

Şunu unutmayın ki internet sitesi oluşturucuları size internet sitenizi etkili kılacak içerikleri veremezler. O dijital yapının içerisini doldurmak yine size kalacak…

Bütçeniz Nedir?

İnternet ve yazılım söz konusu olduğunda, yapılabileceklerin de ödenebileceklerin de neredeyse sınırı yok. En mantıklı olan sizin internet yatırımınız için bir bütçe belirlemeniz. Nasıl bir web yazılımına ihtiyacınız olduğunu belirledikten sonra elinizdeki bütçe ile bunun ne kadarını satın alabileceğinizi belirlersiniz.

Seçeneklerinizi Değerlendirin

Eğer işlerinizin yüzde yirmilik kısmından daha azını internet siteniz üzerinden bulmayı planlıyorsanız size broşür özellikleri taşıyan bir internet sitesi yeterli olacaktır. Eğer Power Point gibi sunum programlarını kullanmak konusunda kendinizi rahat hissediyorsanız bir web sitesi oluşturucunun arayüzünde de sorun yaşamazsınız. Başta internet sitenizde olması gerektiğine inandığınız metin ve resim içerikleri hazırlamak size yardımcı olacaktır. 

Bir broşür sitenin ihtiyaçlarınızı karşılamadığını düşünüyor ama profesyonel destek için de kaynak ayıramıyorsanız WordPres gibi CMS sistemleri size yardımcı olabilir. Popüler CMS’ler için birçok eklenti olsa da bu sistemler çok fazla farklı amaca yönelik hazırlandıkları için kullanılması biraz zor olabilir. 

Eğer müşterilerinizi kazanmak için birinci kanalınız internet ya da internet destekli ise bir profesyonel ile çalışmanız mantıklı olacaktır. Yeni müşteriler kazanarak web sitesi için yaptığınız yatırımı geri kazanmanız mümkün olacaktır. 

Dijital Varlıklarıklarınızı Birer Yatırım Aracı Olarak Görün

Her işletme ya da her iş modeli internet yatırımlarına ihtiyaç duymaz. Dijital teknolojiler ne kadar ilerlerse ilerlesin yine bir yerlerde çevrimdışı iş modelleri olacaktır. İnternet işinizi geliştirecekse yarım yapmalısınız. İşiniz için yeni müşteriler bulmak, eski müşterilerinize yeni satışlar teklif etmek, markanızın bilinirliğini arttırmak gibi amaçlara dijital araçlar ile ulaşabilirsiniz. İnternet sitesi bir pazarlama aracı olarak kullanıldığında yaptığınız yatırımı geri ödeyecektir. Bir pazarlama çalışmasının parçası olmayacak bir internet sitesine ise yatırım yapmak mantıklı olmayacaktır. 

Sonuç olarak vardığımız nokta sizin beklentileriniz. Dijital teknolojiler ve internet imkanları işinizi görebilir de işinizi büyütebilir de… 

Size hangisi lazım?