Bağımsız girişimcilerin çağında yaşıyoruz. Hemen herkes kendi işletmesini kurmanın, bağımsız çalışmanın ve finansal özgürlüğünü kazanmanın hayallerini kuruyor. Herkes bu konuda konuşup içerikler üretiyor. Önümüzdeki 15 yıl içerisinde, piyasadaki birçok hizmetin küçük şahıs firmaları tarafından sağlanacağı yönündeki tahminleri göz önüne aldığımızda, kendi işini kurmak konusunda doğru bir zamanda olduğumuzu söyleyebiliriz. 

Büyük şirketler, kurumsal yapılar, markalar bu çağın hareketli piyasası içinde hantal kalıyorlar. Bu sebeple küçük, esnek ve hızlı hareket eden butik işletmeler piyasa için karlı alternatifler olabilirler. Siz de finansal özgürlüğünüzü kazanmak için kendi işletmenizi kurmak isteyenlerden biri iseniz, aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz. 

1. Amacınızı Belirleyin

İşyerinde anlaşmakta güçlük çektiğiniz iş arkadaşları ya da amirler sebebi ile bir iş kurmaya karar verirseniz bu hikayenin sonu pek de hoş olmayacaktır. Kötü komşu insanı mal sahibi yapsa da başarılı bir iş sahibi yapmaz. Kendi işinizi kurmak için hayallerden daha çok planlara ihtiyacınız vardır. Hayalleriniz motivasyonunuzu yüksek tutarken, planlarınız yolunuzu aydınlatır. 

2. Gerçekçi Olun

Birçok girişimci kendi işine aşık olup hayallere dalar. İş dünyasında ise hayallere yer yoktur. Matematik size yalan söylemez. Pembe düşlerden uyanıp, dünyaya önyargılarınızdan sıyrılarak bakın. 

3. Daha Çok Çalışmaya Hazır Olun

Kendi işinin sahibi olan bir çok insan, bir firma bünyesinde mesai ile çalışan insanlara nazaran daha çok çalışır. Kendi işinizin sahibi iseniz mesai kavramınız olamaz. Sizden daha yukarıda, şikayetlerinizi iletecek bir makam bulunmadığı için, tüm yoğunluk ve zorluklar ile yalnız mücadele etmek zorunda kalırsanız. 

Özellikle henüz yolun başında olan bir küçük işletme için departman kavramından henüz söz edilemez. Bu sebeple satış, tahsilat, muhasebe gibi biri diğerinden bağımsız bir çok iş ile ilgilenmeniz gerecektir. 

Çalışkanlık

4. Parasız Kalmaya Hazır Olun

Maaşlı çalışırken, muhtemelen firmanın nakit akışından habersiz olursunuz. Sizi tek ilgilendiren konu maaş gününüzdür. Kendi firmanızın sahibi olduğunuzda, tüm geliriniz müşterilerinizin ödemelerine bağlıdır. Kendi işinizin kurduğunuz ilk gün, müşteriler ve tahsilatlar kapıda dizilmeyeceğine göre, bir süre parasız kalacaksınız demektir. 

5. Küçük Bir İş Planı Hazırlayın

Bir iş planı her zaman işinize yarar. Geleneksel olarak hepimiz “kervan yolda düzülür” mantığına sahip olsak da yolda düzülen kervanların akibeti pek iç açıcı değil. Ürününüz, hedef kitleniz, pazarlama planınız, satış fiyatlandırmanız, rakipleriniz gibi önemli noktaları not alarak, işletmenizi önce kağıt kalem ile çalıştırın. Böyle bir beyin fırtınası ile süreçte yaşanabilecek potansiyel sorunları önceden keşfetme şansına sahip olabilirsiniz. 

6. Ne Satacağınıza Karar Verin

Bir ürün mü yoksa kendi uzmanlığınıza dayanan bir hizmet mi satacaksınız? Bu ikisi çok farklı işletme türleridir. Bir hizmet satmak, her zaman daha az maliyet ile kurulacak bir işletmeye ihtiyaç duyar. Ürün satan bir işletmenin ürün ve depolama gibi maliyetleri vardır. 

Pazarlama açısından da bu iki işletme birbirinden farklıdır. Eğer ürün satmak istiyorsanız size iyi bir dekorasyon ve teşhir gerekecektir. Hizmet satışına odaklanan bir işletme için biriktirmeniz gereken şey memnun referanslar olacaktır. 

7. Hedef Kitlenizi Belirleyin

Sizin müşteriniz kim olacak? Hali hazırda pazarda sizin ürün ya da hizmetiniz için bir talep ve arz bulunuyor mu? Bu ve benzeri soruları gerçekçi bir tutumla cevaplayarak hedef kitlenizin çerçevesini şekillendirin. 

Hedef kitlenizin nerelerde vakit geçirdiğine, sizin ürün ya da hizmetinizi nasıl satın aldıklarına odaklanın. Doğru oluşturulmuş bir hedef kitle tanımı yaş, lokasyon, gelir durumu gibi bir çok demografik bilgi barındırarak, hedef kitle hakkında etraflı bilgiler sunar. 

8. Başlangıç İçin Gereken Sermayeyi Belirleyin

İşletmenizi açtığınız gün kapınızda sıralanmış müşteriler olmayacak. Açıldıktan sonra bir süre daha işletmeniz kendi giderlerini karşılayacak kadar kar da üretemeyecek. Tüm bunları iş planınız içerisinde hesaplayın ve başlangıç için gerekli sermayenizi hazır edin.

İşletmeniz açılmadan önce yasal evraklar, stoklar, dekorasyon gibi giderleriniz olacaktır. Açıldıktan sonra ise pazarlama, reklam, işletme giderleri devreye girecek. İşletmeniz henüz yolun başındayken tüm bu giderleri karşılayacak ciroya ulaşamayacaktır. Yapmanız gereken şey, işler yoluna girene kadar işletmenizi açık tutacak işletme giderlerini de başlangıç sermayesine dahil etmektir. 

Sonuç

Her şey hazırsa artık dışarı çıkıp müşteri aramaya başlayabilirsiniz demektir. Yapmanız gereken şey insanlara işinizden ve sunduğunuz katma değerden bahsetmek olacaktır. İnsanlar yeni kurulmuş işletmelere karşı kısmen ön yargılı olabilirler. Motivasyonunuzu hemen kaybetmek yapabileceğiniz en büyük hata olacaktır. Yolun hemen başında müşterilerinizin taleplerini dinleyip işinize küçük güncellemeler eklemeniz faydalı olabilir.