İnternette elli milyondan fazla yayınlanmış WordPress internet sitesi var. Fortune 500 firmalarının tamamı günlük blog içerik paylaşımları için WordPress alt yapısını tercih ediyor. Diğer yandan kimi insanlar WordPressin dezavantajlarından bahsediyor. Bu kadar farklı fikir arasında hangi projelerde WordPressin uygun hangilerinde uygun olmadığını anlamak biraz zor.
Fortune 500 firmalarının tamamı günlük blog paylaşımları için WP altyapısını tercih ediyor. Peki internet siteleri için aynı altyapıyı kullanıyorlar mı?
WordPress ücretli ve ücretsiz temalar sunan, binlerce ücretli ve ücretsiz eklenti ile neredeyse her şeyi yapmanızı sağlayan bir içerik yönetim sistemi. Yıllar önce başladığı yerden artık çok uzakta…
Bir WordPress ile yapabileceklerinizin neredeyse sınırı yok. Çok ileri düzey bir yazılım bilgisine sahip olmasanız da yönlendirmeleri takip ederek sitenize entegre edebileceğiniz binlerce eklenti var. Bu bir avantaj gibi görünse de içerisinde dezavantajlar da barındırıyor.
İnternetin ilk popüler olmaya başladığı yıllarda her insanın bir internet sitesi sahibi olacağı düşünülmüş. Rel “nofollow” kalıbını tüm dijital meraklıları bilir. İlk versiyonlarda bu kalıp için “follow” gibi, annenizin, babanızın, kardeşinizin sitesi olduğunu belirtmeye yarayan kodlar eklenebiliyordu. Sonra sosyal medya icat edilince bu taraf ihmal edildi. WordPress o zamanlarda, herkesin kolayca bir internet sitesi sahibi olması için geliştirilmiş bir yapı. Hazır bir sistem üzerinden blog gönderileri paylaşabileceğiniz, bu blog gönderilerini düzenleyebileceğiniz, silebileceğiniz, kategorize edebileceğiniz bir içerik yönetim sistemi… İlk amacı bugün Facebook profilimizin izin verdiği ölçüde bir içerik paylaşma aracı olmak. Daha sonra yayılarak çok geniş kitlelere ulaştı.
Bu kadar geniş kitleye ulaşması WordPress tabanlı bir pazar oluşturduğu. Bugün WordPress için temalar ya da eklentiler satarak para kazanmak mümkün. Bir pazar oluşturmayı başarabilmesi daha da yaygınlaşmasını sağladı.
Eğer yazılım bilgisinden mahrumsanız ve kendiniz için bir internet sitesi hazırlamak istiyorsanız önünüzdeki en popüler seçenek WordPress. 50 milyon web sitesi sahibi yanılıyor olamaz. Ücretsiz temalar, eklentiler gibi birçok avantaja sahip… O zaman biraz da dezavantajlarından bahsedelim.
1. Eklentiler
WordPress bir içerik yönetim sistemi olarak, sitenizdeki içerikleri düzenlemek için binlerce eklenti seçeneği sunar. Sayfanıza bir açılır menü mü eklemek istiyorsunuz? Bunun için birden fazla ücretsiz eklenti bulmak mümkün. Bu eklentiler web sitenizi daha kişisel ve özel göstermenize yardımcı olsa da yüklediğiniz her eklenti ile bir risk almış olursunuz.
Yeterli bilgiye sahip herkes WP için bir eklenti yazarak yayınlayabilir. Bu sebeple eklentilerin güvenlik ve kaliteleri tartışmaya açıktır. Eklentiler doğru çalışmadığında destek almanız zor olacaktır. Ayrıca eklentiler farklı insanlar tarafından hazırlandıkları için birbirleri ile birlikte sorunsuz çalışacaklarının garantisi yoktur. Bir eklenti sitenizde sorunsuz şekilde çalışırken diğer bir eklenti her şeyin karışmasına sebep olabilir.
2. Yazılım Güncellemeleri
WordPress, platformunun kullanıcıları için düzgün çalışmasını sağlamak için düzenli yazılım güncellemelerine sahiptir. Bunların genellikle sık sık, bazen her ay yapılması gerekir. Bu güncellemelerin sorunu, sitenizde kullandığınız temayla ilgili sorunlara neden olabilecek olması veya eklentilerinizi artık yeni güncellemelerle uyumlu olmadığı için bozabilmesidir. Gerçekten buna değer mi?
3. SEO
Arama motoru optimizasyonu bir WordPress sitenizde imkansız değildir, sadece daha zordur - özellikle ne yaptığınızı bilmiyorsanız. SEO konusunda yardımcı olabilecek pek çok eklenti vardır, ancak yine de eklentilerle ilişkili tehlikeler vardır, bu nedenle seçici değilseniz, daha büyük bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Birçok faktör arama motoru sıralamasında rol oynar ve web sitenizi oluştururken hepsinin farkında değilseniz, aslında aleyhinize çalışan bir tema veya eklenti seçebilirsiniz.
4. Sınırsız Oturum Açma
Bir WordPress web sitesi için varsayılan ayar, sınırsız sayıda oturum açma denemesine izin vermektir. Bu, güvenlik açısından tehlikelidir, çünkü küçük bir virüs ile sitenizin güvenliği zorlanabilir. Belki şifrenizi tahmin etmesi ve girmesi mümkün olmasa da sunucunuzu yoracak ve site performansınızı olumsuz yönde etkileyecektir.
5. Kötü Amaçlı Yazılımlar
WordPress çok yaygın bir içerik yönetim sistemi olduğu için hackerların açık araması için mantıklı bir yapıdır. Bir temada bulunan bir açık hemen ilgilileri arasında yayılır ve temayı kullanan binlerce kullanıcıyı tehlikeye atar. WP için admin paneli, yorum alanları ve değerlendirme butonları çok fazla kişi tarafından biliniyor olması bir dezavantajdır. Sadece WordPress sitelerin yorum alanlarını bulup spam yorumlar yazan, admin panelinde sürekli şifre deneyen küçük kötü amaçlı yazılım botları ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.
6. Kolay Hedef
Kendinize ait bir web sitesini kendiniz yapmak harika bir duygu. Size özel kişiselleştirilmiş bir tasarım… Siteler ön tarafta ne kadar farklı görünürse görünsün, arka tarafta hepsi aynıdır. Bir tema için bulunan güvenlik açığı o temanın tüm kullanıcılarını riske atar. Kullandığınız eklentilerden birinde başarılı olacak kötü niyetli bir hacker, o eklentiyi kullanan tüm sitelere ulaşabilecektir. İngiltere’de yazılmış bir eklenti, Rusya'daki bir yazılımcı tarafından hacklenecek, sizin siteniz de bu savaşa kurban gidecek…
7. Responsive Tasarım
Wordpress tema seçeneklerinin çoğu değişik ekranlarda tam performans ile çalıştığını iddia eder. WP bu konuda tüm iyi niyetli çabasını ortaya koysada hala ekranlara uyum sağlamak konusunda zorlandığı ortada. Sitenizdeki kullanıcılar değişik ekranlarda, uyum sağlamayı başaramamış zor tasarımlar ile karşı karşıya kalabilirler.
8. Temalar
İnsanlar WordPress alt yapısını sağladığı temalar sebebiyle çok seviyorlar. Binlerce farklı tema seçeneği ile kendinizi ifade etmenin harika bir yolunu bulmuş olduğunuzu düşünebilirsiniz. Durum aslında böyle değil. Temalar çoğu zaman pazar yerleri aracılığı ile satışa sunuluyor. Her pazarda olduğu gibi burada da çok satan ürün taklit ediliyor. Eğer dikkat etmezseniz işiniz bittikten sonra diğerleri ile aynı siteymiş gibi görünen bir tasarıma sahip olduğunuzu fark edebilirsiniz. Dijital ajans web sitelerinin ana sayfasındaki sayacı hatırlayın; X Sayıda Mutlu Müşteri, X Sayıda Tamamlanmış Proje, X Fincan Kahve… Anladınız sanırım…
Sonuç Olarak Biz Ne Yapalım?
-
Yüksek trafik beklediğiniz web projelerinde WordPress kullanmaktan kaçının.
-
İçeriklerin etkileşimli olacağı, kullanıcıya göre değişeceği ve/veya filtreleneceği wab yapılarında WordPress kullanmak işinizi zorlaştırabilir.
-
Metin yoğunluğu az, video ve resim ağırlıklı yapılarda WP sizi zorlayabilir.
-
Bir günlük tutmak istiyorsanız, bir konuda metin içerikler yayınlamak istiyorsanız WordPress işinizi görecektir.
-
Sitenizin mutlaka düzenli olarak yedeğini alın.
-
Sizin için kıymetli olan hiçbir veriyi WP altyapısında saklamayın.
-
Fortune 500 şirketlerinin yaptığını yapın. İşletmeniz ve ticari varlıklarınız için özel yazılım, günlük blog ve haber içerikleri için WordPress kullanın.