Akıllı telefonların günlük yaşantımızdaki etkisi giderek artıyor, bu etki mobil uygulamaların tercih edilme sıklığına da yansıyor. Günlük hayatımızda büyük bir rol oynayan mobil uygulamalar sayesinde işlerimizi hızlı ve konforlu şekilde çözebiliyoruz; saniyeler içerisinde alışveriş yapabiliyor ve en kaliteli içeriklere erişebiliyoruz. Haliyle birçok işletme de mobil uygulamaların gücünü kullanarak hedef kitleleri ile daha yakın ilişkiler kuranlar kervanına katılıyor. Peki ya bir web sitesi mobil uygulama deneyimi yaşatabilseydi? Böyle bir şey mümkün olabilir mi? Gelin birlikte PWA hakkında biraz detaylara girelim.

PWA Nedir?

PWA teriminin açılımı, Progressive Web App’tir. “İlerici web uygulaması” anlamına gelir. Hepimizin bildiği HTML, CSS ve JavaScript gibi web teknolojilerinden oluşturulan ancak gerçek bir mobil uygulamaya rakip olabilecek işlevselliğe sahip olan PWA; web kullanıcılarının hem mobil uygulama hem de web fonksiyonlarını bir araya getirmelerine olanak tanıyan, mobil uygulama deneyimi sunan bir web uygulaması şeklinde tanımlanabilir.  

Progresif web uygulamaları özünde web siteleridir. Ancak modern bir teknolojiye sahip oldukları için mobil uygulama gibi görünürler, mobil uygulama deneyimi yaşatırlar ve daha da önemlisi kullanıcılarına mobil uygulamaların konforunu sunarlar. Üstelik yalnızca mobil cihazlarda değil, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda da kullanılırlar. 

PWA’lar mobil uygulamalar gibi indirilebilirler, kullanıcılara bildirim ve uyarı gönderebilirler, üstelik tüm bu fonksiyonlar için çevrimiçi olunmasını gerektirmezler. Diğer bir deyişle internet bağlantısı olmasa dahi çalışabilirler!

Mobil uygulamadan en büyük farkları, farklı cihazlarda çalışabilmeleridir. Responsive yapıya sahiptirler; çalıştırıldıkları akıllı cihazlar doğrultusunda ebatları farklılaşır. Amaçları her zaman en iyi kullanıcı deneyimini yaşatmaktır.

PWA Teknolojisi Neden Gerekli?

Bu soruya birden fazla yanıt verilebilir; hem işletmeler hem de kullanıcılar açısından progresif web uygulamaları birçok avantaj barındırır. İlk göze çarpan PWA avantajları şu şekilde sıralanabilir:

Mobil Uygulamalara Oranla Ekonomiktir

Mobil uygulamaların Google Play ve Apple Store gibi farklı platformlara ayrı ayrı geliştirilmesi gerekirken PAW’lar yalnızca bir kez geliştirilir. Bu süreç hem daha hızlı sonuç alınmasını sağlar hem de ekonomik olarak rahatlatıcıdır. Üstelik güncellenmelerine de gerek yoktur. Genel bir karşılaştırma yapılırsa PWA maliyetlerinin mobil uygulama maliyetlerinin yaklaşık üçte biri olduğu söylenebilir.

Hızlı Kurulum Yapılabilir

Standart mobil uygulamalardan farklı olarak PWA’ların uzun ve komplike kurulum süreçleri bulunmaz. Bu anlamda kullanıcı deneyimini iyileştirirler. Arama motorları başta olmak üzere çeşitli platformlar aracılığı ile ulaşılabilen bu web uygulamaları indirildikleri kadar kolay da silinebilirler.

Güncelleme Gerektirmezler

PWA'ların, kullanıcıları bilgilendirmeden ve izin istekleriyle rahatsız etmeden otomatik olarak güncelleme yapmalarına izin veren belirli bir fonksiyonu vardır. Bu web uygulamaları, ziyaret edildiklerinde kendilerini güncellerler ve böylece toplu değişiklikleri indirme ve yükleme ihtiyacını ortadan kaldırırlar. Ancak, progresif uygulamaların üreticilerinden bazıları, yeni bir güncellemenin gelişi hakkında  kullanıcıları bilgilendirmek için anlık bildirimler gönderebilirler. 

Çevrimdışı Çalışma İmkanı

İnternet bağlantısının bulunmaması bir yana güvenlik sorununun yaşanabileceği ağlara bağlanmak da internet kullanıcılarını tehlikeye atabiliyor. PWA’lar çevrimdışı da çalışabilen web uygulamaları olarak kullanıcıların daha önce eriştikleri bilgilerin ve sayfaların kaydedilmesini sağlıyor. Özellikle perakende sektöründe faaliyet gösteren firmalar için de müşterilerinde farkındalık yaratılmasını sağlayan bu fonksiyon büyük önem taşıyor!

Dönüşümü Artırır

PWA’lar sahip oldukları fonksiyonlar sayesinde markalara dönüşümü ciddi oranda artırırlar. Mobil uygulama deneyimi yaşatabilmeleri, kullanıcı deneyimine yönelik hazırlanmaları, çevrimdışı kullanılmaları ve üstelik ana ekrana simgesel olarak kaydedilmeleri firmalar ile mevcut ya da potansiyel müşteriler arasında köprü kurulmasını kolaylaştırır. Üstelik bildirim gönderebilmeleri sayesinde bu köprünün giderek sağlamlaşması da mümkün olur. 

PWA’ların Şirketlere Sunduğu Faydalar

Normal web sitesi olan ancak kullanıcılarda geleneksel mobil uygulama izlenimi yaratan PWA’ların sahip oldukları spesifik özellikler, şirketler için belirli avantajların ortaya çıkmasını sağlıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda PWA’ların şirketler için çok sayıda artı sunduğu da gösteriliyor. Bu doğrultuda ön plana çıkan faydalar şu şekilde sıralanabiliyor:

Progresif web uygulamaları sayesinde;

• Şirketlerin mobil trafiğinin %68 oranında artış gösterdiği,
• Dönüşüm oranının %52 arttığı,
• Oturum sayısında %78 artış olduğu,
• Web sitelerine kıyasla hemen çıkma oranının %42.86 azaldığı,
• Sayfa görüntülemelerinin ise %133,67 oranında yükseldiği sonuçları elde edilmiştir.

Firmalar için verimlilik, kullanıcılar için ise büyük bir konfor; gelecekte mobil uygulamalar ve PWA’lar arasında kıyasıya bir rekabet yaşanacağa benziyor.