İnternetle birlikte dünya değişti; tüketicilerin beklentileri de firmaların hizmetleri de çeşitlendi. Bu değişimin en güçlü yansımaları online evrende kendini gösterdi. Değişim bu yönde gerçekleşince internette var olmak için firmaların gösterdiği çabalar bir hayli fazlalaştı. Dijital pazarlama stratejileri önem kazandı, web tasarım dikkate alınmaya başlandı; sosyal medya yönetimi ise fark yaratan unsur haline geldi.

Neden diye hiç düşündünüz mü? Kaç kişi internetten alışveriş yapıyor da pazarlama stratejileri interneti hedef alıyor?

İlk olarak; dijital pazarlama stratejilerinin sadece internetten alışveriş yapan kitleyi etkilemek için geliştirilen pazarlama yöntemleri olarak sınıflandırılamayacağını vurgulamak istiyoruz. Online alışveriş yapanlar kadar internete erişimi olan fakat alışveriş yapmayan herkes online tüketici sınıfında yer alır. Diğer bir deyişle okuyan çocuklar, üniversiteli gençler, esnaflar, memurlar, çalışmayanlar ve liderler; hepsi online tüketicilerdir. İnternetten alışveriş yapmıyor olmaları onların internetin aktörleri olduğu gerçeğini değiştirmez ya da internetten satış yapmayan firmaların internette var olma gerekliliğini ortadan kaldırmaz. Bu nedenle online tüketicilerin tanınması ve onlara doğru kanallardan doğru şekilde hitap edilmesi gerekir.

Online Tüketicilerin Ortak Özellikleri

 

  • Online tüketiciler araştırır; İnternetin yaygınlaşmasıyla herkes arama motorlarını kullanmaya başladı. Merak ettikleri tüm konuları internetten öğrenmeye, alışveriş yapmadan önce kullanıcı yorumlarını incelemeye yöneldi. İnternet hayatın her alanında bilgi veren bir otorite haline gelince firmalar internette daha çok görünmenin önemini kavramaya başladı. Online tüketiciler araştırma yaparlar ve yaptıkları araştırma sonucunda edindikleri bilgilerle satın alma davranışlarını şekillendirirler. firmalar hakkında fikir sahibi olmayı tercih ettikleri için sorgulamalarda sık çıkan firmalar kendilerini daha fazla ifade etme şansı yakalayarak marka bilinirliklerini arttırırlar.
  • Online tüketiciler sosyal medya kullanır; Sosyal medyada yapılan paylaşımlarla online tüketicilerin dikkati çok rahat bir şekilde çekilebilir. Dünyada en çok sosyal medya kullanan ülkeler arasında yer aldığımız gerçeği firmalar tarafından es geçilmemelidir. Her gün saatlerce farklı sosyal medya kanallarında zaman geçiren bir kitle var, bu kitle kolay etkilenebildiği gibi aynı zamanda özgürlüğüne de düşkün. Bir çok alternatifle çevrildiğinin farkında ve etkisinin bilincinde. Online tüketicilerin dikkatini çekmek için dijital pazarlama stratejilerini kullanan ve sosyal medya yönetimi hizmeti alan firmaların ise bu platformlarda başarılı olma şansı çok daha yüksek.
  • Online tüketiciler yorum yapar, yorum okur; Sosyal medyada, web sitelerinde ve forumlarda okudukları yorumlardan etkilenen ve davranışlarını şekillendiren online tüketiciler ;aynı zamanda yorum yaparak diğerlerini etkilemeyi de severler. Bu nedenle hedef kitlenizin ürün ya da hizmetlerinizle ilgili görüşlerine farklı mecralarda kolaylıkla rastlayabilirsiniz. Online tüketicilerin bu alışkanlıkları firmaların hem avantajı hem de dezavantajıdır. Takdirler satış olarak döner; olumsuz yorumlar ise marka imajını zedeler. Ancak firmalar olumsuz yorumlara cevap verme olanağına sahip olduğu için savunmalarını yapabilirler. Böylelikle yanlış anlaşılmaların önüne geçip müşterilerinin sadakatlerini yakalayabilirler.
  • Online tüketiciler fark yaratan firmalara yönelirler; Birçok firma aynı hizmetle karşılarına çıktığı için online tüketiciler karar vermekte zorlanırlar. Bir markayı tercih etmeleri için sağlam gerekçeler ararlar. Bazı firmalar geçmişleriyle; bazıları hizmetleriyle; bazıları kaliteleriyle bazıları ise farklı bakış açılarıyla ön plana çıkarlar. Online tüketicilerin dikkatini çekmek için firmaların diğerlerinden farklılaşması gerekir. Her firma faaliyet gösterdiği sektör özelinde yenilikler sunmaya ve hedef kitlesinin duygularına hitap etmeye odaklanmalıdır. Rekabet çok çetin olduğu için ilk fark yaratan ödülleri toplayacaktır.
  • Online tüketiciler bekletilmeyi sevmez; Online tüketiciler edindikleri bilgiye hızla ulaşmak isterler. Firmalara soru sormuşlarsa hızla yanıt almayı beklerler. İnternetin sunduğu olanakların farkında oldukları için zaman kaybetmeye tahammül edemezler. Bu nedenle firmaların onların taleplerini mümkün olduğunca kısa sürede yerine getirmeleri gerekir. Marka imajlarını güçlendirmek, müşteri sadakati kazanmak ve aynı zamanda potansiyel müşterilere erişmek için çaba harcamaları gerekir.

Online Tüketicilerin Kalbini Kazanmak İsteyen Firmalar Neler Yapmalı?

 

Online tüketicilerin ortak özelliklerini paylaştığımız için firmaların yapması gerekenlerle ilgili kolay bir şekilde çıkarım yapabiliriz.

  • Firmalar dijital pazarlama stratejileriyle internetteki varlıklarını çoğaltmalıdır.
  • Sosyal medya yönetimi konusuna eğilmeli ve gerekirse profesyonellerden destek almalıdır.
  • Online tüketiciler tarafından fark edilmek için yaratıcı olmalıdır.
  • Firmalar müşterilerinin yorumlarına ve sordukları sorulara çok hızlı bir şekilde yanıt vermelidir. Böylece müşterilerinin kendilerini değerli hissetmesini sağlayabilirler.
  • Firmalar rakiplerinin olduğu bilincinde olmalı; online tüketicilere değer katan içerikler üretmelidir. Onlara fayda sağlamak fark yaratmanın en önemli unsurudur.