Sadece internet imkanları kendi içinde gelişmiyor, internete erişim imkanları da donanım olarak gelişip değişiyor. Bazen insanların talepleri bu değişime ilham veriyor bazen de değişimin kendisi insanları peşinden sürüklüyor. Nasıl olursa olsun varılan noktadaki gerçek şu; değişik donanım ve kullanım imkanlarına sahip çeşitli cihazlar tarafından tecrübe edilen dijital platformlar çağındayız.
Uzun sayılabilecek bir zamandır cep telefonları üzerinden tecrübe edilebilen internet fikrine aşinayız. Bu cihazların arayüz imkanlarına özel responsive tasarım teknolojileri ya da mobil site teknolojileri gelişti. Bu yazı boyunca bahsetmek istediğimiz şey firmanızın internet sitesinin cep telefonu ile ziyaret edildiğinde sağladığı performansı değil. Burayı henüz çözememişseniz çok geridesiniz demektir. Bu sorun yıllar önce çözülmüş olmalıydı. Arayüz konusunda planlama yaparken birden çok cihazın ekran boyutları ve bu boyutların imkanları dahilinde talep edebileceğimiz ziyaretçi davranışları üzerine düşünmek istiyoruz...
Farklı Ekranlar Farklı Beklentiler
Platformdan bağımsız olan talepler de var. Her platformda insanlar ilişki kurdukları arayüzün kolay, anlaşılabilir ve hızlı olmasını talep ediyorlar. Arayüzden cevap almak, etkileşimlerinin sonuçları ile ilgili anlık bildirim almak istiyorlar. Bunların haricinde, sadece kullandığı cihazdan yola çıkarak insanların ziyaret beklenti hakkında tahminde bulunulabilir mi?
Ziyaretçi Beklentileri
Ziyaretçilerin beklentileri ile bizim taleplerimizin kesiştiği bir alan var. İnsanlar dijital platformlar aracılığı ile sizinle iletişime geçmek istiyorlar ve platformun sağladığı iletişim imkanları sınırlı.
Bilgisayarlarda, “mail to” çağrısına cevap verecek bir e posta programı bulunduğunu varsayarak bu imkanı kullandık. Akıllı telefonlarda “call to” çağrısı ile iletişim kurmaya çalışıyoruz.
İnsanlar ürünler satın almak istiyor ve biz de mevcut ekran boyutları içerisinde bir ürünü en iyi şekilde pazarlayabilecek, tabiri caizse o ürünün tezgahtarlığını yapacak, ilgili başka ürünler tavsiye edecek arayüzler planlıyoruz.
İnsanlar içerikler tüketmek istiyorlar ve biz de dikey ya da yatay akış planları içerisinde insanlara mümkün olduğunda çok içeriği, mümkün olduğunca temiz bir düzen içerisinde sunmanın planlarını yapıyoruz.
İnsanların talepleri ve ekranların boyutları arasındaki en optimize noktayı bulmaya çalışıyoruz.
Bilgisayar Ekranları
Bir ziyaretçinin bilgisayar başında olduğunu bilmek bize başka ne bilgi sağlar? Bunlar hakkında fikir yürütmek imkanlarımızı fark etmemizi sağlayacaktır. Bilgisayar başındaki ziyaretçi büyük oranla bir mouse kullanıyor ya da ekrandaki imleci yönetmek için dokunmatik bir alanı var. Ekranda bir imleç gördüğü kesin. Çok büyük bir oranla sağ elini kullanıyor ve yine büyük bir oranla tasarladığınız her şeye 1366x768 piksellik bir pencereden bakıyor. Siz tasarımlarınızı 1920 piksellik bir alanda tasarlasanız da gerçek bu değil… O koca ekranlı ve yüksek çözünürlüklü tasarım bilgisayarlarını herkes kullanmıyor malesef…
Burası tasarımcılar için en rahat alan. Sonuçta adamın mousesi var… Günümüzde günlük bilgisayar kullanıcısının büyük kısmı bu konuda uzman. Düzenli olarak bilgisayar kullanan insanlar bu konuda eğitimliler. Bilgisayar başında çalışan aktif kişiler. Bu kişilerin kullanımı için bir arayüz tasarlamanın diğer kullanıcılara nispeten kolay olacağını düşünmeyin. Aktif bilgisayar kullanıcıları çok uzun zamandır, global siteler ve masaüstü uygulamalar kullanıyorlar. Mevcut kullanıcı alışkanlıklarını bu üst düzey platformlar üzerinden geliştirdiler. İyi olmak zorundasınız.
Cep Telefonları
Cep telefonu ile sitenizi ziyaret eden biri hakkında nasıl tahminlerde bulunabiliriz? Muhtemelen sağ elini kullanıyor ve telefonu dik tutuyor. Bir bilgisayar kullanıcısından daha dikkatsiz olabilir. Bir sandalyede oturmuyor da olabilir. Yürüyor olabilir, otobüste, metroda hatta tuvalette olabilir. Size ayıracağı dikkat, ilgi ve özen bilgisayar kullanıcısından nispeten çok daha az olacaktır. Bu gerçekleri göz önünde tutmak ziyaretçilerin talepleri, sizin talepleriniz, teknolojik imkanlar ve kullanıcı alışkanlıkları arasındaki en verimli noktayı bulmanızı sağlayabilir.
İnsanlar cep telefonları konusunda henüz çok da rahat değiller. Genç nesiller için bu farketmeden kazandıkları bir yetenek gibi görünüyor olabilir. Aslında, telefonlar üzerinden farketmeden kazandıkları yetenek içerik tüketimi ve oyun. Karmaşık mobil oyunlarda bu usta olup bir sipariş formunu ya da adres bilgisini dolduramayan insanlar var. Her zaman teknolojik imkanlar ve alışkanlıklar arasında kalmak bundan önemli. İnsanlar alıştıkları şeyleri bildikleri şeylerden daha rahat yapıyorlar.
Televizyonlar
Dijital platformu TV aracılığı ile ziyaret eden bir ziyaretçi hakkında düşünmeye başlayalım… Muhtemelen evinin salonunda. Sizin için ayrılmış geniş bir vakti var. Rahat bir ortamda… Platformda gezinmek için kullanmak zorunda olduğu alete henüz alıştığı söylenemez. Ne bir klavyesi ne bir mouseu var. Sesli arama onun işini kolaylaştırabilir…
Netflix ve YouTube gibi video içerik platformları TV’yi de bir cihaz haline getirdi. İnsanlar Tv ile daha az etkileşime geçiyorlar. İki saatlik bir film izlerken kumandaya çok da fazla dokunmuyorsunuz. İnsanlar TV’nin karşısına geçip bir şeyler açtığında etkileşime girmeyi değil rahatsız edilmemeyi istiyorlar.
Sonuç
Burada garip bir yarış var… Tavşan kaç, tazı tut… İnsanlar, platformlar, alışkanlıklar ve teknolojik imkanlar arasında, odağı sürekli değişen verimli bir alan var. Bu alan sizin beklentileriniz tarafından belirleniyor. İnsanlardan ne yapmaları bekliyorsunuz? Bekledikleriniz mevcut teknolojik imkanlar ile gerçekleştirilebilir mi? İnsanların kullanım alışkanlıkları beklentilerinizi gerçekleştirmeye yönelik mi?
İnsanlar hemen değişmez, teknoloji hemen gelişmez ama sizin için en verimli yol güncellenebilir. Amaçlarınızı her platformda en verimli şekilde gerçekleştirmek mümkün olabilir.