Ekonominin dalgalı seyri özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin kemer sıkma politikalarını devreye sokmalarına neden oluyor. Belirsizlik ve düşen satışlar işletmeleri kara kara düşündürürken kriz dönemlerinde tasarruf ettirecek yöntemler yeniden gündeme geliyor. 

Personel Verimliliğine Odaklanın

İşletmelerde tasarruf lafı geçtiğinde şirket çalışanları ister istemez endişeye kapılırlar. İşlerine son verileceğini düşündükleri için attıkları her bir adıma dikkat ederler. Kriz dönemlerinde personellerle ilişiğin kesilmesi genel olarak tercih edilen bir yöntem olsa da asıl olan personellerin verimliliğine odaklanılmasıdır. Personellerini işten çıkarmak istemeyen ancak krizin etkilerinden de kendilerini korumak isteyen işletmelerin personel verimliliklerini arttıracak yöntemleri uygulamaları gerekir. Personellerin masraflarını kısmaları, satış kanallarını çoğaltmaları ve firmanın gelirlerinin arttırılması öncelikli izlenecek strateji olmalıdır. 

Kriz Yönetimi Analizlerini Tamamlayın

Kriz yönetiminde tasarruf edilecek alanlar gelişigüzel belirlenmemelidir. İşletmenin gelirlerini ve giderlerini hesaplaması; rakiplerinden sıyrılacak yatırım alanları belirlemesi gerekir. Elde kısıtlı kaynak varsa bu kaynağın en doğru alanlara aktarılması sağlanmalıdır. Kriz dönemlerinde yatırım yapmak birçok işletmenin aklına dahi gelmese de krizi fırsata çevirmek isteyenler küçük yatırımlarla bu dönemi avantajlı bir şekilde atlatabilirler. Firmanın hizmetlerini ya da ürünlerini iyileştirebilir, düşük bütçeli etkin dijital pazarlama kampanyaları uygulayabilir ve web tasarım hizmeti alarak 7 gün 24 saat aktif olarak görev yapan web sitelerini personelleri haline getirebilirler. Kısacası, zorlu ekonomik koşullar altında işletmeler ani karar vermemeli ve salt içe dönük bir politika izlememelidir. 

Tedarikçilerle Yapılan Anlaşmalar Gözden Geçirebilir

Kriz dönemlerinde tasarruf etmek isteyen işletmeler sektörleri doğrultusunda tedarikçilerle çalışıyorlarsa ödemelerini analiz etmeleri gerekir. Daha uygun fiyat verenlerle yola devam edilirse harcamalar ciddi oranda azaltılabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken kaliteden ödün verilmemesidir. Yalnızca daha uygun fiyatla anlaşma yapabilmek için marka imajına zarar verecek kalitede iş yapan ya da mal sunan firmalarla çalışılmamalıdır. Kriz dönemi aynı zamanda bir geçiş dönemi olarak değerlendirilmeli; uzun vadede işletmeye zarar verebilecek ortaklıklardan mutlaka kaçınılmalıdır. 

Reklam Kanallarınızı Farklılaştırın

İşletmelerin ekonomik olarak zorlandığı zamanlarda reklam ve tanıtım çalışmalarına devam etmeleri gerekir. Her ne kadar reklam harcamaları bu süreçlerde “gereksiz” olarak yaftalansa dahi firmaların satış sürekliliğini sağlamaları açısından önemli görevlere sahiptirler. Firma hali hazırda reklam yapıyorsa kriz dönemlerinde reklam yapmanın daha ekonomik yollarını keşfetmelidir. Sosyal medya yönetimi gibi uygun fiyatlı ancak hedef kitlenin farkındalığını arttıracak reklam yöntemleri benimsenirse firmalar başarılı sonuçlar elde edebilirler. Satışlarını arttıran ve piyasa değerini yükselten dijital pazarlama stratejileri kriz dönemindeki firmaların dahi tercih edebilecek çeşitliliğe sahiptir. 

Tasarruf Etmek Kurum Kültürü Haline Getirilmelidir

Şirketlerin sadece kriz dönemlerinde tasarruflu olmaları geçici çözümler sunar. Asıl önemli ve verimli olan tasarruf etmeyi kurum kültürü haline getirebilmektir. İşletmedeki kırtasiye masrafları, çalışanların benzin harcamaları ve çok yüksek kiralar firmaların yatırıma ayırması gereken sermayeye ambargo koyar. Maliyet azaltmak için alınan tedbirlerin sürekliliğinin sağlanması firmaların karlılığını da arttıracaktır. Bu aşamada firmaların kendilerini, ürün ya da hizmetlerini rakipleriyle kıyaslamaları gerekir. Hedefleri ve beklentileri ışığında yaptıkları bu karşılaştırma firmaların hangi masrafları kısmaları gerektiğinde yol gösterici niteliğe sahip olur. Kriz dönemlerinde şirket idare etmek kolay değildir; firmanın marka gücünü korumak ve alınan birçok sorumluluk bu dönemlerde ağır gelebilir. Fakat doğru tasarruf yöntemleri benimsendiğinde tüm zorluklar aşılabilir. 

Bir Önceki Yazımıza Gözatın : Neden Müşteri Kaybediyorsunuz?​