Boş vakitlerinizi geçirdiğiniz sosyal medya mecraları dahil tüm internet oluşumları bir amaca hizmet eder. Bir platformun kalitesi, yatırım maliyetinin dönüşü ve başarısı bu amaca hizmet etmesi üzerinden ölçülür. Call To Action (CTA) kavramı genellikle ziyaretçilerinizi bu dönüşüme davet ettiğiniz etkileşim imkanlarına verilen isimdir. Bu bir form doldurmayı, bir satın alma işlemi, e posta bültenine kayıt olmayı ya da telefon araması başlatmayı sağlayan bir buton olabilir.

Bir internet sitesi birden fazla kıymetli eylem içerebilir. Bu eylemlerin her biri için ayrı CTA davetleri bulunabilir. E ticaret sitelerinde kullanıcıların ürünü favorilerine eklemesinden satın almasına kadar uzanan geniş yelpazede birçok kıymetli eylem bulunur.

İnternet siteleri üzerindeki eylemler bir telefon araması balatan “Hemen Ara” butonu gibi tek tıklama ile gerçekleştirilebilecek kısa davetler olabileceği gibi, kullanıcıların uzun bir talep formunu doldurmasını sağlayan süreçlere de açılabilir. Bir internet sitesi üzerinde gerçekleştirebileceğiniz kıymetli etkileşimleri örnekler ile daha anlaşılır hale getirelim;

  • Hemen Ara: Ziyaretçilerin size telefonla ulaşmasını istiyorsanız bir telefon araması başlatan buton sizi amacınıza götürebilir. 

  • Üyel Ol: Sitenize daha fazla üye kazandırmak istiyorsanız insanları üye kaydına yönlendiren bir CTA butonu size fayda sağlayacaktır.

  • E-Posta Bültenine Kayıt Ol: E posta pazarlamasının modası asla geçmeyecek. Böyle bir CTA butonu ile insanları e posta bülteninize kayıt olma konusunda teşvik edebilirsiniz. 

  • Satın Al: E ticaret sitelerinin ortak amacı satıştır. Her ürün sayfasında bulunan o satın al, ya da sepete at butonu en çok gördüğümüz CTA butonudur. 

  • Abone Ol: Sitenize yeni aboneler kazandırmak için böyle bir buton kullanabilirsiniz. YouTube kanal sayfasının tasarımındaki abone ol butonu, Facebook işletmelerinin sayfa tasarımındaki beğen butonu, Instagram işletme profilindeki takip et butonu aynı amaca hizmet eden butorlardır. 

  • İletişime Geç: İnsanlar size birden fazla yöntemle iletişime geçebilir. Bir WhatsApp konuşması başlatmak, siteniz üzerinden canlı destek üzerinden bir görüşme başlatmak ya da işletmenizin iletişim adreslerinin bulunduğu bir sayfaya yönlendirme yapmak gibi amaçların hepsi bu tür butonlar ile çalışır. 

  • Teklif Al: Müşterilerinizin siten ürün ya da hizmet satın almadan önce teklif almaları gerekiyorsa boyle bir buton kullanabilirsiniz. Teklif formunda gerekli bilgileri alır ve müşterinize dönüş sağlayabilirsiniz. 

İnternet siteleri üzerinde gerçekleştirilebilecek kıymetli etkileşimler ve ziyaretçileri bu etkileşimlere çağıran “CTA” butonları hayalleriniz ile sınırlı. Hergün yeni iş modelleri gelişirken, o iş modeline ait kıymetli etkileşimler ve “CTA” butonları da gelişiyor. Paylaş, Katıl, Bağış Yap, İndir gibi yeni butonlar insanları yeni iş modellerine müşteri olmaya davet ediyor.

Daha Etkili Dönüşümler Almak İçin Call To Action (CTA) Üzerinde Düşünmek

Bir internet sitesi sahibi olmak için yatırım yapmanız gerekir. Bütçeleri farklı olsa da tüm yayıncıların kaynakları sınırlıdır. Yatırımın geri dönüşünü ölçümleyeceğiniz etkileşimlere açılan kapılar bu sebeple kıymetlidir. Her yeni dönüşüm yani her yeni satın alma, her yeni teklif talebi, her yeni abone sizin yatırım tutarınızı geri ödeyecek küçük damlalardır. 

Daha fazla dönüşüm elde etmek için insanları en verimli şekilde davet etmelisiniz. Daha verimli CTA oluşturmak için bir kaç tavsiyeyi sizler için sıraladık. 

1. CTA Butonunda Cezbedici Kelimeler Kullanın

Metinleriniz çarpıcı ve davetkar olmalı. İnsanlar duyguları ile harekete geçer. İnsanları metinler ile eyleme davet etmelisiniz. “Al”, “Rezerve Et”, “Dene” gibi soğuk metinlerden uzak durmalısınız. Metniniz, teklifinizi tam olarak yansıtmalı ve insanları iyi bir deneyime davet etmelidir.

“Ücretsiz Denemenizi Başlatın”, “Koltuğunuzu Ayırtın” gibi kişiselleştirilmiş hissi veren metinler oluşturmaya odaklanın. 

2. CTA Butonunda Düz Renkler Tercih Edin

Renkler düşündüğünüzden önemli olabilir. Sitenizin tasarımına bağlı olmak ile birlikte turuncu ve yeşil renklerin en iyi sonuçları verdiği bilinmektedir. Yine de siteniz içerisine sonradan eklenmiş bir tuzak düğme gibi görünmesini tasarım ile engellemelisiniz. Ayrıca arka plan ile yeterli kontrasta sahip olduğundan emin olmalısınız. Turuncu bir arka plan üzerinde görünmeyen turuncu bir buton size fayda sağlamayacaktır. 

En iyi veren tasarımı bulmanın yolu test etmektir. Bir çok araç size A/B testleri yapma imkanı tanır. Bu testler sayesinde farklı ziyaretçilere farklı butonlar göstererek hangisinin daha verimli çalıştığını görebilirsiniz. 

3. Şekiller Önemli

Yukarıda bahsettiğimiz A/B testleri ile butonların şekillerini de test etmek mümkündür. Nasıl bir buton daha verimli olur? Yuvarlak yumuşak hatlar mı yoksa keskin köşeleri olan sert bir tasarım mı? Her ne kadar A/B testleri ile en iyisini bulmak mümkün olsa da başlamak için bir tavsiyemiz olabilir; müşterilerinizin ürüne karı ciddiyetleri size fikir verebilir. Siyah bir takım elbiseyi satın alacağınız butonun köşeli, parmak arası terliği satın alacağınız butonun yumuşak olması beklenebilir. 

4. Geniş ve Okunaklı Metin

Düğme metni kolayca okunabilecek kadar büyük olmalı, ancak iğrenç veya göz korkutucu görünecek kadar büyük olmamalıdır. Bir butonu göstermek ile göze sokmak arasında ince bir çizgi olduğunu unutmayın. 

Büyük metinlerin insanları endişeli veya rahatsız hissettirdiğini söylemek saçma görünse de birçok kullanıcı tehdit edici derecede büyük harflerden dolayı bilinçaltında hoşnutsuzluk yaşar. Düğme metniniz dikkat çekecek kadar büyük olmalı ancak içeriğin geri kalanını tamamen kaplayacak kadar büyük olmamalıdır.

5. Kısa ve Net Metinler Kullanın

Uzun metinler butona sığmaz. Bu durumda ya butonu büyütmek zorunda kalırsınız ya da metnin bir kısmını gizlemeniz gerekir. İnsanlar hem büyük butonları sevmez hem de tamamını okuyamadığı butonlara tıklamaktan kaçınır. Buton metnini iki ile beş kelime arasında tutmak sizin için mantıklı olacaktır.

6. Birinci Tekil Şahıs Dili İle Konuşun

Content Verve'den Michael Aagard düğme metinlerinin ikinci tekil şahıs dilinden birinci tekil şahsa dönüştürmenin dönüşümlere katkısı üzerine bir araştırma yayınladı. Araştırmaya  “Deneme Sürecinizi Başlatın” yerine “Deneme Sürecimi Başlat” daha iyi sonuç veriyor. Buton metinlerini yazarken kendinizi müşteri yerine koymak fark yaratabilir. 

7. Bir Aciliyet Duygusu Yaratın

CTA butonu metinlerinde aciliyet duygusunu tetikleyecek metinler oluşturmak fark yaratabilir. “Şimdi”, “Hemen”, “Bugüne Özel” gibi metinler ziyaretçiyi harekete geçmek konusunda teşvik edecektir. 

8. CTA Butonun En Önde Olduğundan Emin Olun

Kullanıcılar birden çok cihaz aracılığı ile internet sitenizi ziyaret ederler. Her tasarım versiyonunda butonun erişilebilir olduğundan emin olun. Açılış sayfanız boyunda her en erişilebilir olması ama kullanıcının diğer içerikleri görmesini engellememesi önemlidir. Yine göstermek ve göze sokmak arasındaki ince çizgi…

9. Düğmeler Arası Hiyerarşi 

Sayfanızda CTA olarak tabir ettiğiniz butonun haricinde başka düğmeler de olabilir. Bu gibi durumlarda renk ve tasarım tercihleri ile butonlar arasında bir hiyerarşi oluşturmanız gerekecektir. Hangi butonun en önemli olduğu tek bakışta anlaşılabilir olmalıdır. 

Bir işletmenin Facebook sayfasını ziyaret edin. Birçok buton ile karşılaşırsınız. Ziyaretçiyi değişik içeriklere götürmeyi vaad eden düğmeler bulunur. Profil resminin hemen yanındaki sayfa eylem butonunun en önemli buton olduğunu tek bakışta anlamak mümkündür. 

10. Teklifin Değerini Vurgulayın

CTA butonu üzerinde rakam kullanmak ziyaretçileri cezbedebilir. “%10 İndirim”, “Ücretsiz Deneme” gibi baştan çıkarıcı değer ifadeleri kullanmak ziyaretçileri cezbedecektir. Bu metinler ile teklifin değerini vurgulamış ve daha önce bahsettiğimiz aciliyet duygusunu desteklemiş olursunuz. 

11. Görsellerin Gücünü Kullanın

Bazı durumlarda düğme üzerinde işlevi tarif eden bir grafik kullanmak dönüşümlerinizi olumlu yönde etkileyebilir. “Hemen Ara” ibaresinin yanında bir telefon ikonu, “İletişime Geç” butonunda bir e posta simgesi gibi… Grafik öğeler kullanırken dikkat etmeniz gereken şey resmin eylemi tam olarak tarif etmesidir. 

12. İlave Teşvik Edici Bilgiler

CTA butonunuzda  bulunan ana metne ilaveten bilgi veren ve ziyaretçiyi teşvik eden ibareler ekleyebilirsiniz. 

Mobil uygulamalar arasında ücretsiz deneme sürümleri yaygındır. Butonda bulunan “Ücretsiz Demene Sürecimi Başlat” ibaresine ek olarak, daha ince bir font ile eklenecek “30 günlük deneme, kredi kartı yok” ibaresi daha fazla dönüşüm almanızı sağlayabilir. Bu kullanıcıları denemeye başlamak için teşvik edecek bir ayrıntıdır. 

14. Seçimler Söz Konusu Olduğunda Az, Daha Çoktur

İnsanlara seçim yapmalarını teklif etmek tehlikeli bir süreçtir. Bir elma ya da portakal arasında seçim yapmaktan zevk alıyoruz ancak bize elma, portakal, ejderha meyvesi, üzüm, nar, muz, karpuz ve mango sunulduğunda kararsızlığa teslim olma eğilimindeyiz.

Columbia Üniversitesi'nden Mark Lepper tarafından yapılan bir çalışmada, altılı kutudan bir çikolata seçmeleri istenen katılımcılar, 30 kutudan bir çikolata seçen katılımcılara göre daha kolay seçim yaptılar ve bu seçimleri hakkında daha mutlu hissettiler. 

Bazı durumlarda birden çok düğme eklemek zorunda kalabilirsiniz. Bir “kayıt ol” sayfasında bulunabilecek potansiyel düğmeler kafa karıştırabilir. Örneğin; 

  • “Twitter İle Kayıt Ol”

  • “Facebook İle Kayıt Ol”,

  • Google İle Kayıt Ol”

  • “E Posta İle Kayıt Ol” 

Bunu yapmak zorunda kaldığınızda bir seçeneği diğerlerine nazaran baskın şekilde tasarlayarak ziyaretçileri yönlendirin. Kayıt seçenekleri arasında doğru ya da yanlış tercih olamaz. İnsanlar sadece seçim yapmak için yönlendirmenizi bekliyorlar. 

15. Doğal Kullanıcı Akışını Takip Edin

Batı kültüründe, yukarıdan aşağıya ve soldan sağa okuruz. Bu doğal okuma akışını akılda tutmak, akıllı düğme yerleşimi konusunda size yardımcı olabilir. İçeriğin altına veya sağına yerleştirilen harekete geçirici mesaj düğmeleri genellikle alternatif yerleşimlerden daha iyi performans gösterir.

En önemlisi, kullanıcıları hiçbir zaman bir düğmeyi tıklamak için geriye dönmeye zorlamayın. CTA düğmeleri, kullanıcının deneyimine uygun yerlerde görünmelidir. Bir e ticaret sitesindeki “Satın Al” butonu ürünün adından, resminden ve fiyatından sonra görünür. Sayfanın en başına, henüz ürün görünmeden “Satın Al” butonu yerleştirmek mantıksız olacaktır. İnsanlara bir teklif sunmak istediğinizde onlara öncelikle teklifinizin ayrıntıları anlatın. Daha sonra davet edin. 

16. O Beyaz Boşluğu Genişletin

CTA düğmelerinin etrafında her zaman sağlıklı bir beyaz boşluk parçası olmalıdır. Beyaz alan, kullanıcıların dikkatini düğmenize çekmeye ve düğmenin öne çıkmasına yardımcı olur.

17. Kaderiniz Buna Bağlıymış Gibi Test Edin

CTA butonu sürekli test etmelisiniz. Daha önce hiç A/B testi yapmadıysanız bu butonlar başlamak için iyi bir fikir olabilir. İnternet yatırımınızın kaderini bu butonun performansı belirler. Butonun rengi, biçimi, metinler, açıklamalar, pozisyon gibi bir çok değişik bileşenden her birini tek seferde değiştirin ve belirli sayıdaki ziyaretçi üzerinden performanslarını not edin. Her denemede tek bir seçeneği değiştirerek verimli olanı tutup verimsiz olanı eleyin.